A hétvégén Nyíregyházán vendégeskedett a Civil Összefogás Fórum vándorkiállítása, mely a 2006-os gyurcsányi rendőrterrornak, az áldozatoknak állít emléket. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat kezdeményezésére és szakmai közreműködésével megvalósult országjáró tárlat a diktatúra véres napjaira emlékezteti nem csak azokat, akik személyesen is átélték a terror napjait, de azokat a fiatalokat is, akik szinte semmit sem tudnak Gurcsány Ferenc őszödi beszédéről és az azt követő eseményekről.

15 esztendővel ezelőtt szivárgott ki az a beszéd, melyben a ma is politikai ambíciókat dédelgető miniszterelnök zárt körben bevallotta, hogy képtelen a kormányzásra, „trükkök százaival” tévesztették meg a választópolgárokat és a brüsszeli adminisztrációt, hazudtak „reggel, éjjel meg este”. A beszéd nyilvánosságra kerülése után spontán tüntetés-sorozat kezdődött a Gyurcsány-kormány ellen, amelyre a szocialista-szabad demokrata koalíció véres terrorral válaszolt.

fotó: Dodó Ferenc

fotó: Dodó Ferenc

– A Gyurcsány-korszak végére a város teljes működése veszélybe került, emellett a fejlesztések hiánya jellemezte a megyeszékhelyt – emlékezett vissza a kiállításon bemutatott időszakra dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Az a néhány beruházás, amelybe belekezdett az előző városvezetés, nem feleltek meg a pályázati feltételeknek, ráment két évünk, mire mindent helyrehoztunk. Csak 2013 nyarára tudott az önkormányzat kilábalni az adósságból a kormány segítségével. Mára eljuthattunk odáig, hogy Nyíregyháza rálépett a fejlődés útjára, egy erős közösség épül és ez év elején az ország második legboldogabb városa lett – említett meg egy idei, az emberek közérzetére vonatkozó felmérést a városvezető.

fotó: Dodó Ferenc

fotó: Dodó Ferenc

– Káoszt és csődöt hagyott az országra a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány – idézte fel dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Ez a kiállítás arra emlékeztet, hogyan támadták meg a békés polgárokat 2006 őszén, hiszen az akkori hatalom adta ki a parancsot a tüntetéseken tapasztalt rendőri brutalitásra. Egy nyíregyházi polgártársunk is megsérült akkoriban, a lábán érte gumilövedék.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: nem szabad hagynunk, hogy ez a korszak visszatérjen. Ez a kiállítás pedig abban segít, hogy azok is megismerjék 2006 eseményeit, akik akkoriban még nagyon fiatalok vagy gyerekek voltak, ma azonban már választópolgárok.

fotó: Dodó Ferenc

fotó: Dodó Ferenc

– A Fidesz aktivistái és szimpatizánsai városszerte gyűjtik az aláírásokat a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony petícióhoz – mondta el a kamion raktere előtt állva Halkóné dr. Rudolf Éva, a kormánypárt nyíregyházi szervezetének elnöke. – Az a célunk, hogy útját álljuk egy újabb olyan időszaknak, amelynek a részleteit most ezen a tárlaton is láthatjuk, hiszen a Gyurcsány-korszakkal ellentétben az elmúlt években mindenki saját bőrén is megtapasztalhatja a jelenlegi kormány pozitív intézkedéseit, amelyek a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok és mindannyiunk jólétét szolgálják.

fotó: Szarka Lajos

fotó: Szarka Lajos

A vándorkiállítás következő helyszíne szeptember 28.-án Veszprém lesz, ahol Gaudi-Nagy Tamás a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője segítségével idézhetik fel a látogatók a gyurcsányi terror véres napjait.

Forrás: SZON.hu

(Címkép: Szarka Lajos)