A csíkszéki oktatási intézmények is átvehették azokat a sportszercsomagokat, amelyeket a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága ajándékozott a romániai magyar oktatási tanintézményeknek.
Péntek reggel a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házának épületéhez érkeztek azok a csíkszéki testnevelő tanárok és iskolai megbízottak, akik átvehették a sportszercsomagokat. Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke az átadáson megjegyezte, a magyar nyelvű oktatást biztosító tanintézmények létszámának felmérése során 1500 különböző struktúrájú oktatási rendszert számoltak össze.
A testnevelő tanárokkal történt egyeztetések nyomán állítottuk össze, hogy milyen eszközöket is tartalmazzanak a csomagok. Így a tantervi előírásoknak megfelelően, a sportfoglalkozások és a korosztályok figyelembe vételével állt össze a tartalmuk
– részletezte.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke. Fotó: Pinti Attila

Az elosztás során szem előtt tartották az intézményekben tanuló diákok korosztályát és létszámát, ebből állt össze a tizenkétféle csomag. Az idén harmincéves fennállását ünneplő szövetség elnöke azt is elárulta, ehhez hasonló, kimondottan a sportra irányuló támogatási formára korábban nem került sor.
Bajkó Ernő István, az RMPSZ megbízottja közölte, a beszerzés kapcsán a minőséget képviselő eszközöket helyezték előtérbe. „A sportszerek kizárólag erre a programra lettek legyártva. Olyan gyártót választottunk, aki rendelkezik Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) licenccel. Ezzel próbáltunk hangsúlyt fektetni a tartósságra” – közölte.
Bajkó Ernő István, az RMPSZ

Bajkó Ernő István, az RMPSZ megbízottja. Foto Pinti Attila

A beszállító képviselője elmondta: úgy osztották el a csomagot tartalmát, hogy iskolai szinttől függően 4, illetve 5 diákra jusson egy-egy eszköz. A csomagok különböző méretben és mennyiségben futball-, futsal-, kézi- és kosárlabdákat, ugróköteleket, megkülönböztető mezeket, labdatartó hálót, bójákat és labdapumpát tartalmaznak.
Holló István, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola testnevelő tanára az adomány fontosságát méltatta.
Óriási segítség ez a csomag, talán tíz évvel ezelőtt volt egy nagyobb mértékű támogatás a román állam részéről, amelyet haszonló módon sportszerekre lehetett fordítani. Azóta csak a tanintézménytől volt lehetőség egy-két eszközre támogatást igényelni
– érvelt a fontosság mellett.
Kiemelte a csomagok tartalmának hasznosságát, amelyek a fő sportágak megfelelő körülmények közötti lebonyolítását biztosítja.
csíkszéki oktatási intézmények is átvehették a sportszercsomagokat. Nemzeti újrakezdés.

szekelyhon.ro, Fotó: Pinti Attila

Forrás: szekelyhon.ro