Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye.

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával – tette hozzá.

A KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTER KIEMELTE, HOGY UKRAJNA HEVES, ELLENSÉGES, HAZUG ÁLLÍTÁSOKON ALAPULÓ KOMMUNIKÁCIÓS ÉS POLITIKAI KAMPÁNYT INDÍTOTT MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN. TOVÁBBÁ NEM EU-TAGORSZÁGKÉNT BEPANASZOLTA AZ UNIÓ EGYIK TAGORSZÁGÁT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGNÁL.

Ukrajna el akarta lehetetleníteni a magyar energiaellátás biztonságát. Súlyosan beavatkozott a belügyeinkbe és a szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tett”  – fogalmazott.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország energiaellátása szuverenitási kérdés, azzal köt szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akar.

Magyarország a leghatározottabban elutasítja az ukránoknak részben a magyar szuverenitást megkérdőjelező, másrészt a Magyarországot negatív színben feltüntető ellenséges kommunikációs és politikai kampányát- húzta alá.

A politikus emlékeztetett, a tavalyi és az idei évet tekintve a legtöbb Európában vásárolt gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett. Ennek ismeretében elfogadhatatlan lenne Kijev részéről a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak bármi fajta korlátozása.

Szijjártó Péter végezetül hozzátette, a jelenleg tapasztalható magas energiaárak mellett jól látszik a gázbeszerzésről kötött magyar-orosz megállapodás jelentősége.

A szerződés keretében Magyarország jó áron szerezheti be a gázt hosszútávú távú ellátás biztosítása mellett- emelte ki.

Forrás: MTI/origo.hu

Kiemelt kép: infostart.hu