Az elismerő díjat minden évben egy vidéki nőnek ítélik oda, maradandó értékű tevékenységéért.

Pénteken délután Jászapátiban átadták a Vidéki Nők Magyarországért Díjat. A 2020. évi díjazott Kis Józsefné, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnöke, a Kis Szent Teréz Kamilliánum Közösség vezetője lett. A 2021. évi díjazott pedig Nagyné Legény Ildikó, a Hajdúnánási gazdakör alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei ifjú gazdakör alelnöke.

A díjakat Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke, Pócs János országgyűlési képviselő és Farkas Sándor miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár adta át.

A kitüntetés az adományozást igazoló díszoklevélből és a Magyar Arany Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas keramikus kerámia dombormű alkotásából áll.

A Vidéki Nők Magyarországért Díjat kizárólag vidéki nő részére adományozzák oda évente, elismerésül a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzése érdekében végzett kimagasló munkáért vagy a természeti környezet védelme érdekében végzett kimagasló munkáért, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett kimagasló munkáért, illetve az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésében, előállításában végzett kimagasló munkáért.

Ezt az elismerő díjat évente egy vidéki nő részére adják át, idén azért kapták meg ketten, mert a pandémia a 2020. évi díjátadót is elsodorta, ezért az elnökség úgy döntött, hogy 2021-ben nem csak a 2021. évi, hanem a 2020. évi díjat is átadja.

Vidéki Nők Magyarországért Díj

Jászapáti, 2021. október 15.
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára és Szõnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke (k) átadja az elismerést a tavalyi év díjazottjának, Kis Józsefnének, a Jászapáti Templomért Alapítvány elnökének, a Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség vezetõjének a Vidéki Nõk Magyarországért díjak átadásán a jászapáti polgármesteri hivatalban 2021. október 15-én.
MTI/Mészáros János

2019-ben az Asszonyszövetség hozta létre a díjat, a szervezet egyik fontos alappillérének számító, vidéki nők tagozat javaslatára. A díjjal a 2020-ban alapításának 20. évfordulóját ünneplő Magyar Asszonyok Érdekszövetsége nem csak elismerni kívánja a vidéken élő, dolgozó nőket, de méltó módon emléket is kívánt állítani a díjjal a szervezet életében igen nagy jelentőséggel bíró jubileumi évfordulónak.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 21 éve van jelen a közéletben Magyarországon és határon túl. A szervezet alapítója Ékes Ilona, aki 16 keresztény értékrendű női, nőket segítő civilszervezettel indította útjára a millennium évében a Kárpát-medencei ernyőszervezetet, amely olyan együttműködés, amely a nő, az asszony létének és szerepének a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését tartja leglényegesebb célkitűzésének.

A szervezet jelmondata Veres Pálnétól való: „Amilyen a nő, olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom”

2013 óta a szervezet elnöke Szőnyi Kinga, aki 2019-ben közéleti munkájáért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta.

Vidéki Nők Magyarországért Díj

Vidéki Nők Magyarországért Díj
Fotó: MTI/Mészáros János

Az elmúlt évek folyamán számtalan jótékonysági gyűjtést szerveztek, így például a szíriai keresztény gyermekek damaszkuszi nyaralására, a kárpátaljai Nagydobronyban működő Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon megsegítésére, a Rahói Magyar Ház támogatására, a Tegyünk a Leukémiás Betegekért és Gyermekekért Alapítvány számára, hazai árvízkárosultak megsegítésére. Most szeptemberben pedig több szervezettel közösen, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért tartottak jótékonysági árverést, de már készülnek a novemberben 15-ei, Szeretünk, Kárpát-medence jótékonysági gálára, amit évente kétszer, 5-6 civil szervezettel közösen szerveznek meg.

Ingyenes jogsegélyszolgálatuk több éve nagy segítséget jelent azoknak a nehéz helyzetbe kerülőknek, akik tanácsért fordulnak hozzájuk. Mivel nagyon fontosnak tartják a más civil szervezetekkel való közös munkát, ezért mindig arra törekednek, hogy rendezvényeik megvalósításába bevonják tagszervezeteiket, illetve keresik a kapcsolatot a rendezvényeik helyszínén működő más civil szervezetekkel.