Az ország elmúlt 10 évben tapasztalt megerősödése lehetővé teszi, hogy korábban soha nem látott mértékű forrást biztosítsunk a vidéken élők érdekében megvalósuló fejlesztésekre. A vidéki falvak és városok infrastruktúrájának bővítése és megújítása, a mezőgazdaság minden korábbinál jelentősebb támogatása, a helyi közösségek megerősítése hosszú távú nemzetstratégiai érdekünk.

A kormány célkitűzése, hogy 2030-ra hazánk az Európai Unió 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon, és az ország minden szegletében egyaránt megtalálják számításaikat az ott élők és oda költözők. Az elmúlt években ugyanis fontos trendforduló következett be. Ma már többen költöznének kistelepülésekre, mint a nagyvárosainkba. Ezért el kell érnünk, hogy kistelepülésen élni senkinek ne jelentsen hátrányt. Ehhez az agrárium és a vidéki kis- és középvállalkozások megerősítése alapvetően fontos, mivel a vidék nem csupán élőhely, hanem a közös boldogulásunk helye is.

Ágostházy Szabolcs államtitkár/forrás/portfolio.hu

Ágostházy Szabolcs államtitkár/forrás/portfolio.hu

Ezért döntött 2020 decemberében a kormány arról, hogy a Vidékfejlesztési Programot kibővíti és az uniós szabályok által lehetővé tett legnagyobb arányú nemzeti társfinanszírozással egészíti ki, valamint jelentősen, mintegy negyedével növeljük az önkormányzatok kezébe adott Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretét is. Mindezt úgy, hogy tovább erősítjük a nemzeti forrásból működő támogatásokat is, mint amilyen a Magyar Falu Program is.

A vidéknek számtalan értéke, előnye és erőtartaléka van!

A magyar emberek szeretik a vidéket. Nem csak szeretik, hanem egyre többen választanának nyugodt, biztonságos, egészséges és családbarát életmódot biztosító környezetet lakóhelynek. A kormány pedig partner ebben, ösztönzőt és támogatást nyújt ahhoz, hogy a falusi fiatalok, ha szeretnének, helyben maradjanak, és hogy a városban és a falvakban való letelepedés közötti döntés ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választási lehetőséggé váljon.

A VIDÉK NÉPSZERŰSÉGÉNEK ÉS MEGTARTÓ EREJÉNEK NÖVELÉSÉHEZ VERSENYKÉPES MEGÉLHETÉST BIZTOSÍTÓ, VONZÓ ÉS HELYBEN ELÉRHETŐ MUNKAHELYEKRE, JÓ MINŐSÉGŰ ÉS MAGAS ÉLETSZÍNVONALAT BIZTOSÍTÓ INFRASTRUKTÚRÁRA ÉS SZOLGÁLTATÁSOKRA VAN SZÜKSÉG.

A vidék számára a forrásbőség korszaka jött el. Az új 2021-2027-es fejlesztéspolitikai időszak céljait úgy terveztük meg, hogy minden korábbinál több pénz támogassa a települések fejlődését, a vidék megerősödését. Európai uniós szinten is egyedülálló módon az uniós agrárpolitika vidékfejlesztési forrásait 2021-től a magyar kormány 17,5 százalék helyett már 80 százalékkal – az adható legnagyobb mértékkel – egészíti ki.

EZZEL MEGHÁROMSZOROZTUK A VIDÉKFEJLESZTÉSRE JUTÓ TÁMOGATÁST, AMI AZT JELENTI, HOGY A KÖVETKEZŐ HÉT ÉVBEN CSAK A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMBAN 4265 MILLIÁRD FORINTOT FORDÍTUNK A MAGYAR VIDÉK, A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZERIPAR FEJLESZTÉSÉRE.

A feladatokról és lehetőségekről a ma kezdődő Vidék Konferencia 2021 rendezvényén lesz szó.

Forrás és teljes cikk: origo.hu/Dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára

Kiemelt kép: portfolio.hu