Bod szerint a gyurcsányi gazdaságpolitika „botrányos” volt, de úgy tűnik, az elmúlt évtized sikeres gazdaságpolitikája ellenére mégis inkább Gyurcsány pártját segítené hatalomhoz. Bod Péter Ákos a Makronómnak elmondta, hogy az ellenzéknek szurkol, de elismerte, hogy feles többséggel nem lehetne alkotmányozni egy ellenzéki győzelem esetén.

A Makronómnak adott interjúban Bod ragaszkodott hozzá, hogy Karácsony vagy Fekete-Győr nem bukott meg az előválasztáson, szerinte csupán nem kaptak elegendő szavazatot.

A Mandiner hetilapban megjelent interjúban arról fagatták a professzort, hogy miért vett részt a 99 Mozgalom megalapításában, a Mindenki Magyarországa Mozgalomban, miért kampányolt Márki-Zaynak és miért ad tanácsot a Momentumnak. Mint mondta, bárkinek segít, aki a véleményét kéri, ráadásul „Magyarországon olyan rezsim alakult ki, amely nem nyújt tovább vihető fejlődési pályát”.

Nem számítanak a gazdasági sikerek: szerinte leszakadóban az ország
Bár a gyurcsányi gazdaságpolitikát botrányosnak tartja, Bod szerint hiába az ellenzék legnagyobb ereje a Gyurcsány-párt, ez nem jelent veszélyt, ettől még nem térne vissza a gyurcsányi gazdaságpolitika.

„Mi két évtizede másodikak voltunk a visegrádi térségben, ma az utolsók, ezt be kell látnunk” – mondta a professzor Oláh Dánielnek, mire a Makronóm felhívta a figyelmét arra, hogy épp megelőztük Szlovákiát gazdasági fejlettségben, Lengyelországgal pedig fej-fej mellett haladunk, miközben a Nemzetközi Valutaalap az egész régióban Magyarországon számít idén a legnagyobb növekedésre.

„Remélem is, hogy lesz idén növekedés, miután tavaly elég nagy, ötszázalékos visszaesés volt. De most ön makroadatokat mond nekem, közgazdásznak, mire mondhatnám, ezeket én jobban tudom.

A sokfajta módon értelmezhető makroadatok azonban nem adnak választ arra, hogy a tizenvalahány év óta kormányzó politikai erő bírhatja-e a személyes támogatásomat. Nem. Ezért próbálok azoknak segíteni, akik más jövőt akarnak” – árulta el az egykori ipari és kereskedelmi miniszter, aki 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az első Orbán-kormány idején pedig kormányzati tanácsadó is volt.

„Az vajon a jobboldal győzelmének tekinthető, hogy már a baloldal is egy magát jobboldalinak tartó ember mögé igyekszik bújni a győzelem reményében?” – tette fel a kérdést a Makronóm.

Bod szerint: „ez a »baloldal« egy billog, amelyet rányomtak az egyesült ellenzékre. Holott az leképezi a mai Magyarországot, nem baloldali. A szó szerintem a kormányoldali propaganda eszköze, politikai termék ez is.”

A professzort a minap maga Márki-Zay Péter cáfolta meg, amikor önmagára is baloldaliként hivatkozott. „Szemben Orbán Viktorral, mi a baloldalon… az ellenzékben is üldözni fogjuk a korrupciót” – fogalmazott a Hír TV-nek adott interjúban a baloldal miniszterelnök jelöltje.

Az írást teljes terjedelmében itt olvashatja el.

Forrás: Mandiner.hu

Kép: Ficsor Márton