Petíciót indítottak dél-szlovákiai polgármesterek, amellyel nyomást akarnak gyakorolni a kormányra és a közlekedési tárcára, hogy vizsgálja felül a déli régió út- és vasúthálózatában tervezett vagy inkább nem tervezett fejlesztéseket. A petícióban többek között azt kérik, hogy Dél-Szlovákia déli régiójában folytassák az R7-es gyorsforgalmi út építését – hangzott el a petíciós bizottság öt tagjának gútai sajtótájékoztatóján.

Komárom, Érsekújvár, Dunaszerdahely, Gúta és Naszvad polgármesterei az általuk indított petícióban nyomatékosan felszólítják Szlovákia kormányát, hogy biztosítsanak több pénzforrást a közúti infrastruktúra fejlesztésére, valamint kérik, hogy az úthálózatok építésére vonatkozó tervek a lehető legrövidebb időn belül valósuljanak meg.

„Mi, Dél-Szlovákia lakói, szeretnénk kifejezni elégedetlenségünket a Szlovák Köztársaság közúti infrastruktúrájának állapotával kapcsolatban. Szlovákia egyes városaiban a stratégiai fejlesztéseket nem megfelelően hajtják végre és tervezik meg, és az úthálózat és a vasútvonalak mennyisége és minősége elmaradott a dél-szlovákiai régióban. Ez jelentősen lassítja a régió gazdasági potenciálját, és egyes területeken a közlekedés biztonságát is veszélyezteti.

Kérjük a Szlovák Köztársaság illetékes Közlekedési és Építésügyi Minisztériumát, hogy a lehető leghamarabb folytassa az R7-es gyorsforgalmi út építését Szlovákia déli régióján keresztül, és a tervezett beruházások listáján legalább az érsekújvári szakaszig helyezze azt előtérbe.

Nyomatékosan felszólítjuk a Szlovák Köztársaság kormányát, hogy biztosítson több pénzügyi forrást a közúti infrastruktúra fejlesztésére, hogy az úthálózatok építésére vonatkozó tervek a lehető legrövidebb időn belül megvalósuljanak.

Kérjük a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumát, hogy dolgozzon ki egy olyan mechanizmust, amely egyértelműen bizonyítja a regionális méltányosság elvét, azaz az utak és hidak javításának arányos végrehajtását a Szlovák Köztársaság egész területén.”

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy tudatosítsák a felelős tárcánál: „most már tényleg elég” – mondta Keszegh Béla, Komárom polgármestere. „Konkrét előrelépést szeretnénk, konkrét megoldásokat.” „Elfogadhatatlan, hogy a fejlesztések nem arányosan valósulnak meg. Nem kérünk többet, nem kérjük, hogy kivételezzenek velünk, de ahhoz határozottan ragaszkodunk, hogy ugyanannyit kapjunk, mint a többi járás, a többi régió”.

A petíciót papír alapon gyűjtik előreláthatólag az év végéig, rövidesen elérhető lesz a déli járások településeinek honlapján is, de keresik a további támogatókat, akár politikai, akár civil szervezetet is bevonnak a népszerűsítésébe, mindenkit, akinek ez szívügye lehet.

A teljes cikk a felvidek.ma portálon olvasható.

(Címkép: felvidek.ma/Szalai Erika)