Felavatták a két éve elhunyt Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező mellszobrát a Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban a XX. Lakiteleki Filmszemle eredményhirdetését követően pénteken.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Sára Sándort idézve hangsúlyozta: „a film akkor születik meg, amikor megnézik”. A Lakitelek Népfőiskola alapítója emlékeztetett, hogy a filmrendező emlékére meghirdetett idei filmszemlén az előzsűri krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban összesen 178 hazai és határon túli alkotást láthatott.

Az előzsűri még októberben 34 filmet javasolt a XX. Lakiteleki Filmszemle versenyprogramjába. A több mint 30 fős zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.

Lezsák Sándor a szoboravatón bejelentette: a XXI. Lakiteleki Filmszemle felhívását a következő év februárjában hirdetik meg.

Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke avatóbeszédet mond Lakitelken 2021. november 19-én

Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke avatóbeszédet mond Lakitelken 2021. november 19-én

A pályája elismeréseként a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor (1933-2019) filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal. Csoóri Sándor felkérésére 1993-tól hét éven át vezette a Duna Televíziót. Életútja előtti tiszteletadásként az emberi erőforrások minisztere 2020-ban Sára Sándor-díj elnevezéssel filmeseknek adományozható állami szakmai kitüntetést alapított. Idén szeptemberben pedig róla elnevezett vetítő- és koncerttermet avattak az MTVA székházában.

A Lakiteleki Népfőiskolán felavatott bronz mellszobrát Lantos Györgyi szobrászművész készítette.

A Filmszemle díjazottjai, a teljes cikk és kép: magyarhirlap.hu