Sára Botond Budapest kormánymegbízottja, a kerület korábbi polgármestere szerint: ha Pikóék szeretnének spórolni, akkor érdemes lenne abból a több mint hetven tanácsadói szerződésből lefaragni, amit a kerület vezetése valamiért indokoltnak tart a működéshez.

Romló közbiztonság, gyanús vitorláscég, titkos vizsgálati jelentés és adóemelés rekordmagas költségvetés mellett – Józsefváros lezüllesztése viharos gyorsasággal folyik a baloldali városvezetés alatt.

Józsefvárosban a baloldali többség a múlt héten megszavazott egy indítványt, amely háromszázmillió forintos adóterhet ró a kerület lakóira. Az előterjesztést Pikó András polgármester jegyzi, és az építményadó, telekadó, idegenforgalmi adó és a magánszemélyek kommunális adójának emelése szerepel benne. A Fidesz–KDNP-frakció tiltakozott, mindhiába.

Az adóemelést Pikóék azzal indokolták, hogy a kerületnek szüksége van stabil és kiszámítható bevételekre, amelyek megőrzik reálértéküket, vagyis a helyi adóknak igazodniuk kell a piaci árakhoz. A baloldali városvezetés emellett természetesen azt állítja, hogy a kerület forrásainak egy részét a kormány a járvány alatt elvonta, így a biztos működéshez szükséges a kompenzáció.

Arról persze nem esik szó, hogy pont a kormány adott az önkormányzat birtokában lévő káptalanfüredi üdülő felújítására kétmilliárd forintot Józsefvárosnak, és arról sem, hogy a felújítás után vitorlások jelentek meg a partszakaszon, az üzemeltető cég pedig – habár csak három hónapos szerződéssel rendelkezett –, mégis egy évre előre árulta a szolgáltatásait.

Forrás: ferencjozsef.blog.hu

Forrás: ferencjozsef.blog.hu

A vállalkozás ezután gyanús körülmények között megnyerte a közbeszerzést öt évre, aminek következményeként vizsgálat is indult az önkormányzaton belül. Ennek a dokumentumait azonban nem kívánták megosztani az ellenzéki képviselőkkel Pikóék, de miután ez még a koalíción belül sem tetszett mindenkinek, végül beadták a derekukat.

Sára Botond a Magyar Hírlapnak elmondta, Józsefváros „rekordköltségvetésből” működik, és még a tavalyi évről is megmaradt hatmilliárd forint. Semmi nem indokolja tehát az adóemelést. Felvetette: „Ha Pikó Andrásék feltétlenül szeretnének spórolni, akkor érdemes lenne abból a több mint hetven tanácsadói szerződésből lefaragni, amit a kerület vezetése valamiért indokoltnak tart a működéshez.”

„Sosem magunknak építettük a kerületet, hanem Józsefváros lakóinak, az a fontos, hogy ők hogyan érzik magukat, és ahogy járom a kerület utcáit, beszélek velük, nincsenek jól – folytatta a politikus. – A polgári vezetés idején nyolckerből kezdett Európai várossá, Józsefvárossá válni. Büszkék voltak a fejlődésre az itt lakók, javult a közbiztonság, rengeteg fejlesztés történt, büszkék voltak rá, hogy a kerületben laknak” – fejtette ki Sára Botond.

Felidézte: jelezték az önkormányzati választás előtt, mire számíthatnak az itt lakók, ha a baloldal kerül hatalomra, „de az még minket is meglepett, mennyire gyorsan történt meg a városrész lezüllesztése”. Ismét megjelentek a drogosok a köztereken, újra elhajigált fecskendők vannak a játszótereken, a közbiztonság tragikus, sokan ki se mernek már lépni este az utcára, a hajléktalanprobléma pedig rosszabb, mint valaha – részletezte a volt polgármester. Sára Botond kijelentette: mindez annak fényében tragikus, hogy sosem volt ilyen magas a kerület költségvetése, 31 milliárd forintból gazdálkodik a baloldal. A polgári vezetés nagy fejlesztési időszakában sem működött többől a kerület huszonötmilliárdnál – jegyezte meg.

„Ha annyira kevés a pénz a kerületben, hogy ilyen intézkedések szükségesek, akkor fel kell tenni a kérdést, honnan maradt meg hatmilliárd forint?” – vetette fel a kormánybiztos. Hangsúlyozta: „ebben is a Gyurcsány-korszak köszön vissza, ehhez értenek csak, a sarcoláshoz. El kellene kezdeni dolgozni Pikó Andrásnak és bandájának a másra mutogatás helyett.”

Forrás: magyarhirlap.hu

Kiemelt kép: Sára Botond, Pikó András/MH