Az idei advent során a Reformatus.hu minden héten egy verssel készül az Úr eljövetelére. A verseket Lackfi János költő írta, Rajkai Zoltán színművész szavalta el, és Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező, illusztrátor látta el kísérő grafikával.

Rendkívül vonzott a rám szabott feladat, úgy éreztem, van mit mondanom az advent, a várakozás kapcsán. – mondta el a reformatus.hu -nak Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító. Hiszen tiszta képtelenség várni Istenre, aki itt van velünk minden nap minden percében! Valahogy mégis azt szeretné évről évre, ha mind jobban fellobbanna bennünk az utána való vágyakozás, ahogy egy gyümölcsnek is érnie kell, napról napra, alig észrevehetően.

Lackfi János költő/Forrás/reformatus.hu

Lackfi János költő/Forrás/reformatus.hu

Éppilyen fontos szempont volt, hogy egyre sürgetőbben hallani mindenfelől: Jézus az egységre hív bennünket. Öröm volt a NEK hírnökének lenni, Luther-rajzfilm forgatókönyvét írni, s most a Pünkösdi Egyház karácsonyi műsorához, illetve a Református Egyház adventi várakozásához is hozzájárulni szövegeimmel. Isten nem poligám, nem háreme van, hanem egyetlen menyasszonya. Aki mi vagyunk. Vagyis öröm, ha tudunk felekezeteken innen és túl egységben imádkozni. Ez nem valami álságos összeborulás vagy bamba önfeladás. Hanem hogy arról ismer fel a világ, mennyire szeretjük egymást. Katolikusok és protestánsok, szabadkeresztények mennyire szabadok arra, hogy egy szívvel odaálljanak Isten elé? Hogy ne ferde szemmel sandítgassunk egymás temploma felé, hanem örömmel szemléljük, lám, ott is tesók lakoznak! Ez nagyon felemelő… Evvel párhuzamosan egyáltalán nem kell feladnunk felekezeti kincseinket, sőt, érdemes elmélyülnünk bennük, kievezni a mélyre. Miközben tudunk egymás bántása vagy a sajátságok legyalulása nélkül összekapaszkodni Isten szeretetében. Erre kaptunk meghívást.

A verseket Rajkai Zoltán színművész, a Katona József Színház színésze adja elő a videókban. – Nekem erősen rezonál a lelkem arra a látásmódra, ahogy János látja a világot, és arra, ahogyan ezt játékosan, humorral, egyúttal találóan, tömören, itt-ott emblematikusan, és mindezt hittel átitatva megfogalmazza. – mondta a művész

A versekhez a varázslatos animációkat Szabó-Nyulász Melinda készítette, aki arra volt kíváncsi, a vallás és a humor hogyan találkozik a szövegben. Nyilvánvaló volt, hogy lesz benne valamiféle elfogadás meg szelídség, de szeretem Lackfiban, hogy van egy bátor, kicsit cinkos, játékos humora a verseinek – magyarázta. Azt szerette volna, hogy ne nyomja el a sok grafikai elem a verset, hogy a grafikának egy önmagába visszatérő mozgása legyen, amiben van egy folyamatos megnyugtató ringás.

 

Forrás és kép, teljes cikk: reformatus.hu