A budapesti Lengyel Intézet és a Sziléziai Múzeum nevében nagy szeretettel meghívjuk Önt és kedves Családját a Személyes történetek. Jan Nowak grafikái a katowicei Sziléziai Múzeum gyűjteményéből

című kiállítás megnyitójára, amelyre a Művész részvételével kerül sor 2021. december 16-án (csütörtök), 18 órakor a Platán Galériában.

A budapesti Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában egy sziléziai bányászból lett művész grafikáiból nyílik kiállítás.

Jan Nowak számára a bányász munka olyan lelki terhet jelentett, hogy annak nehézségeit enyhítendő, a művészet felé fordult. Mára a kortárs lengyel naiv művészet egyik legelismertebb képviselőjévé vált. December 16-án, a kiállítás megnyitóján személyesen is találkozhat vele a magyar közönség.

Köszöntőt mond Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója.

A kiállítást megnyitja Sonia Wilk, a kiállítás kurátora, a Katowicei Sziléziai Múzeum Naiv Művészeti Gyűjteményének vezetője.

Időpont: 2021. december 16. (csütörtök), 18.00 óra

Helyszín: Platán Galéria – 1061 Budapest, Andrássy út 32.

Meghívó_Zaproszenie_Jan

Forrás: Lengyel Intézet

JAN NOWAK 1939-ben született Katowicében. Mint a legtöbb sziléziai férfi, hivatásszerűen évekig volt kapcsolatban a bányászattal, annak ellenére, hogy gyermekkorától fogva erdész szeretett volna lenni. A bányász munka olyan lelki terhet jelentett az érzékeny ember számára, hogy amint lehetősége nyílt saját lakatosműhely megnyitására, nem várt az úgynevezett bányász-nyugdíjig, amelytől mindössze három évre volt, hanem megkönnyebbüléssel utoljára lépte át a bánya kapuját.

A munka nehézségeit enyhítendő, a művészet felé fordult. Csatlakozott a dolgozó fiatalok számára fenntartott képzőművészeti körhöz, ahol a remek művész, Stefan Suberlak grafikai műhelyének foglalkozásaira iratkozott be. Ott ismerte meg a linómetszés technikáját.

Jan Nowakra már az 1960-as években felfigyelt a művészeti kritika. Linómetszeteiről cikkek kezdtek megjelenni a sajtóban, díjakat és kitüntetéseket kezdett nyerni. Művészi életművének elismeréseként 1986-ban a kulturális és művészeti minisztertől engedélyt kapott a képzőművész szakma gyakorlására. A múzeumok lelkesen gyarapították gyűjteményeiket munkáival, kiállításokat rendeztek számára. 2004-ben a pozsonyi INSITA szemlén mutatta be munkáit, linómetszetei 2011-2013 között a londoni Royal Academy of Art nyári kiállításán is láthatóak voltak. 2018-ban a legnagyobb lengyel állami elismerésnek számító „Gloria Artis Kultúráért Érdemrend” ezüstérmével díjazták.

Új székhelye megnyitásakor a Sziléziai Múzeum egy retrospektív kiállítással tisztelgett a művész előtt.

A Lengyel Intézet honlapját innen érik el olvasóink