A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személynek ítélik oda, akik elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszerében, irányításukban ért el kimagasló eredményt.

Korzenszky Richárd bencés szerzetes és Hegyi László miniszteri biztos kapta az idei Gelsey-díjakat, az elismeréseket pénteken, a névadó Gelsey Vilmos születésének századik évfordulóján adták át Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban – tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye az MTI-t.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete 2014-ben alapította az elismerést, ezzel is tisztelegve az idén elhunyt Gelsey Vilmos munkássága előtt. A magyar származású brit közgazdász, bankár a budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Főgimnáziumban végzett, és jelentős szerepe volt abban, hogy ez az intézmény visszakapja eredeti épületét és ott indíthassa újra az oktatást.

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetésben olyan személy részesülhet, aki hosszú idő óta példát jelentő módon szolgálja a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, a gazdaság és a kultúra erősítésével is a keresztény nevelés ügyét.

Az idei díjazott, Korzenszky Richárd a pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1959-ben, és még abban az évben belépett a bencés rendbe. A teológiát Pannonhalmán végezte, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-orosz szakos középiskolai tanári oklevelet, majd doktori fokozatot szerzett. 1973-ig Győrben gimnáziumi tanárként, majd 1979-ig Pannonhalmán főapáti titkárként, valamint teológiai és gimnáziumi tanárként dolgozott, 1989-ig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója volt. 1989-1991-ig Pannonhalmán főmonostori perjel, ugyanakkor a Magyar Katolikus Egyház megbízott képviselője volt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, ahol 1994-ig miniszteri biztosi munkát is végzett. Abban az időszakban, 1996-ig betöltötte a Katolikus Iskolák Főhatóságának ügyvezető elnöki posztját. 1994 októberétől Tihanyban él, 2017-ig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója volt.

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személynek ítélik oda, akik elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszerében, irányításukban ért el kimagasló eredményt. Az idei díjat Hegyi László, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kapta. 1968-ban született, gimnáziumi tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte. Az 1980-as évek végétől aktív részese több helyi és országos civil kezdeményezésnek. Felsőoktatási tanulmányokat a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, a Hittudományi Akadémián, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, valamint a Századvég Politikai Iskola – Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közös képzésén folytatott. Pedagógusként dolgozott, 1998-tól az Országgyűlés Hivatalának munkatársa, majd 2000-től kormányzati tisztviselő. Feladatai mindvégig érintették az egyházi oktatást, a kormányzati egyházi kapcsolatokat.

MTI

Fotó: atv.hu