A „Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét Karikó Katalin, magyar biokémikus kapja úttörő biokémiai munkásságáért” – jelentették be Németországban.

Karikó Katalin kutatásaival megalapozta a hatékony mRNS-alapú terápiák és a vakcinák” fejlesztését. A sajtóközleményben kiemelték, hogy az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák”, azaz a német BioNTech és az amerikai Moderna céghez kötődő oltóanyag gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el.

Részletesen – szegedi egyetemi tanulmányaira is kitérve – ismerteti Karikó Katalin életútját a németországi akadémiai kitüntetés indoklása.

„2004-től Karikó Katalin olyan speciális mRNS-módosításokról publikált (néhányat Drew Weissmannal együtt), amelyekkel jelentősen csökkenthetők a nem kívánt szekvenciafüggetlen immunreakciók”. Ez olyan alapvető felfedezés volt, amely az emlősök immunrendszerében az RNS szabályozás és az RNS elleni védekezés egy teljesen új dimenzióját tárta fel.

„Az RNS-módosításokról 1990 és 2010 között számos közlemény jelent meg, de Karikó Katalinnak az uridineknek a pszeudouridinekkel való helyettesítésére fölfedezett módszere jelentette a sikeres terápia kulcsát. Karikó Katalin kutatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól.”

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin „kreatív és kitartó alapkutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt. A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat is bátorítja, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat.”

A Helmholtz Medal a németországi Akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el.

AZ 1891-ben alapított Helmholtz Medal első négy díjazottját maga a névadó, Hermann von Helmholtz, német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta – többek között – a Nobel-díjas agykutató Santiago Ramón y Cajal; a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck; a philadelphiai születésű nyelvész, Noam Chomsky; két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést.

A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával, díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Hírportálján és az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Forrás: magyarhirlap.hu. Nyitó kép: MTI/Czeglédi Zsolt