Az óbudai Momentum elnökével írt alá szerződést és bízta meg több mint harmincmillióért Márki-Zay Péter egy hódmezővásárhelyi fejlesztés kapcsán műszaki ellenőrzési feladatokról. A megbízás a helyi Bethlen Gábor Gimnázium korszerűsítéséhez és bővítéséhez kapcsolható, amelyet a Modern városok program támogatásával valósítanának meg, de három éve húzódik a beruházás.


Hétfő reggeli cikkében számolt be a Magyar Nemzet arról, hogy Márki-Zay Péter, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje büszkén hord egy kék szalagot, „az elszámoltatás és a korrupcióellenes küzdelem jelképeként”, Hódmezővásárhelyen azonban úgy tűnik, nem harcol ilyen látványosan azért, hogy elkerülje a korrupció látszatát.

A Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhely önkormányzata még 2019 karácsonya előtt pár nappal írt ki pályázatot a helyi Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításához és bővítéséhez kapcsolódó műszaki ellenőri feladatok ellátására. Erre a feladatra végül 31,49 millió forint + áfa értékben a budapesti, zuglói székhelyű Globál Terv Kft. írhatott alá tavaly szerződést, amelyet megbízóként Márki-Zay Péter jegyzett, megbízottként pedig Szkaliczki Tünde ügyvezető. Szkaliczki Tünde azonban nem csupán üzletember, hanem aktív politikus is, a budapesti III. kerületi Momentum alapszervezeti elnöke, az óbudai képviselő-testület tagja, a helyi Momentum–DK–MSZP–PM–LMP-frakció vezetője, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke, a pénzügyi, tulajdonosi és vagyonnyilatkozat-kezelő bizottság tagja.

A napilap szerint a Globál Terv Kft. megbízása ugyanakkor még logikus lépés is lehetett volna, hiszen a társaság számos önkormányzati és állami feladatot feladatot teljesített korábban, jó referenciákkal rendelkezik. A Bethlen-gimnázium korszerűsítése azonban a legutóbbi hírek szerint megrekedt. A beruházás mintegy hatmilliárd forint támogatással valósulhatott volna meg, a Modern városok program támogatásával. A 2017-ben kiadott támogatói okirat módosítását azonban többször kérelmezte a vásárhelyi önkormányzat: először 2019. március 31-ig, majd kétszer újabb egy-egy évvel, legutóbb idén március végéig tolták ki a határidőt. Az előkészítő fázis ugyan idén tavasszal lezárult a műszaki tervezéssel, de a Márki-Zay Péter által vezetett önkormányzat három év alatt sem tudott előbbre jutni a fejlesztés ügyében.

Nem ez az első eset, hogy korrupciógyanús ügybe keveredett a polgármester, ugyanis korábban kiderült, a felesége nővérének férje elnyert egy több millió forintos pályázatot a Szent Antal utca közlekedésfejlesztési tervének elkészítésére. A lap megnézte a város közbeszerzéseinek adatbázisát, melyből egyértelművé vált, a polgármester aláírásával ugyanis kötöttek például egy szerződést egy olyan céggel is, amelynek tulajdonosa Heintz Gábor Gyula egykori óbudai szocialista politikus, ügyvezetője pedig az óbudai Momentum fiatal üdvöskéje, akit igazgatósági taggá választottak a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt.-ben is. Ez a cég az, melynek jelenlegi vezetője, Mártha Imre ellen vagyonosodási vizsgálat kezdődhet fényűző életmódja miatt.

Forrás: Magyar Nemzet / pestisracok.hu

Borítókép: A Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztésének csak az előkészítése fejeződött be három év alatt (Fotó: Facebook)