Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok, ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is. Eszerint az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazánkban, ahogyan tejtermékekből is több fogyott a mögöttünk hagyott években.

A KSH adatai azt mutatják, hogy míg egy átlagos magyar fogyasztó 2010-ben évente 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztott, 2020-ra ez a mennyiség mindkét kategóriában emelkedett.

Gyümölcsből 46,6 kilogrammot, zöldségből pedig 60,3 kilogrammot fogyasztottunk az új évtized elején. A tejtermékek esetében ugyan a növekedés üteme ennél lassabb volt, de az emelkedés töretlen. Tíz év alatt az egy főre jutó tejtermékfogyasztás 71,3 kilogrammról 79,9 kilogrammra nőtt.

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást, ugyanis a KSH a legszegényebb rétegekben mérte a legnagyobb növekedést.

A társadalom legszegényebb jövedelmi tizedében a gyümölcsfogyasztás 16,4-ről 31 kilogrammra, a zöldségfogyasztás 25,9 kilogrammról 45,8 kilogrammra, a tejtermékfogyasztás pedig 54,3 kilogrammról 67,2 kilogrammra nőtt. A miniszter szerint ez is jól jelzi, hogy egyre több honfitársunk engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.

A kormány és a magyar emberek munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedben nagymértékben javult a lakosság életszínvonala, megfizethetőbbé váltak az egészséges táplálkozás alapját jelentő élelmiszer-kategóriák – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A Magyar Nemzet teljes cikkét itt olvashatja el.

Kép: Kurucz Árpád