A tervek szerint legkorábban nyáron tudhatják meg a budapestiek, hogy mire készül Karácsony Gergely. A főpolgármester ugyanis eddig mindössze annyit jelentett be, hogy a Lánchídtól délre eső alsó rakpartról kitiltják az autósforgalmat. Ám ennél több jelenleg nem tudható, így az sem, hogy mindez mennyibe fog kerülni a fővárosiaknak.

Karácsony Gergely főpolgármester a választások után jelentette be, hogy tovább bünteti az autósokat, és kitiltja a gépjárműforgalmat a pesti alsó rakpartról a Lánchídtól délre eső területen. A városvezető érezte, hogy a döntés nagyon népszerűtlen lesz, ezért a kampányidőszakban nem merte közzétenni a lezárás terveit.

A projektről azóta sem lehet többet tudni, így például azt sem, hogy a rakpart átalakítása mennyibe fog kerülni a budapestieknek. Az átépítésről szóló pályázat nyerteseivel 2021 augusztusában szerződött le a Budapesti Közlekedési Központ. Az eddigi nyilatkozatok alapján „2022 nyarára” kerülhetnek a nyilvánosság elé Karácsonynak a rakpart átalakításáról szóló tervei, addig azonban sem a költségekről, sem a beruházás pontos tartalmáról, sem pedig arról nem fogunk tudni semmit, hogy az autósok milyen kerülőutakat használhatnak majd a budapesti észak-déli irányú közlekedés során.

A rakpart első szakasza egyébként több mint egymilliárd forintjába került az adófizetőknek. A felújítások következő szakasza bizonyára ennél komolyabb összegeket emészt majd fel.

Abban pedig már csak reménykedni lehet, hogy a kivitelezők nem lesznek kénytelenek alkalmazkodni a tervek kidolgozása során Karácsony naponta változó elképzeléseihez. Egyet azonban biztosra vehetünk: a dugók és a fejetlenség velünk marad.

Karácsony Gergely átgondolatlan lépései miatt az autósok húzták a rövidebbet Budapesten. A főpolgármester először rajtaütésszerűen festetett fel biciklisávokat a körúton, amellyel jelentősen lassította a belvárosi forgalmat.

Ezután tavaly nyáron egyszerre kezdte több közlekedési csomópont, így a Blaha Lujza térnek, a pesti alsó rakpart egy szakaszának, a Clark Ádám térnek, és a Lánchíd felújítását.

Az eredmény az lett, hogy Budapest sosem látott dugókban fuldoklott. Karácsony Gergely azonban mindezzel nem fejezte be az autósok büntetését, ugyanis 2023-tól a rakpartot lezárja a gépjárművek elől a Lánchídtól délre eső szakaszon, és a forgalmat betereli a belvárosba.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: MTVA Archívum