Márki-Zay Péter rezsicsökkentésről szóló plakátkampánya egy kommunikációs trükk, írja Hartay Olivér a Századvég energiapolitikáért felelős munkatársa Facebook bejegyzésében. A baloldal miniszterelnök-jelöltje az alábbi szlogennel indított plakátkampányt: „Orbán megy, rezsicsökkentés marad”.

Az üzenet annak az abszurd kommunikációs próbálkozásnak az új állomása, amiben Márki-Zay megpróbálja elhitetni, hogy a rezsicsökkentési program kivezetése és helyettesítése egy másikkal, nem jelentené a meglévő program eltörlését. A rezsicsökkentési program lényegét a hatóságilag rögzített, alacsony árak jelentik.

Márki-Zay Péter számtalanszor elmondta, hogy:  a hatósági árak helyett a piaci árakban hisz és, hogy nem tartja célravezetőnek/fenntarthatónak az alacsony árakat (időnként ennél sarkosabban is fogalmazott).  Például, a Dobrev Klárával folytatott októberi vitájában elmondta, hogy: „érezni kell az energiaár növekedését… ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit energiatakarékosságra”. Vagy, a november 7-i heti bejelentkezésében úgy fogalmazott: „van megoldás és nem az, hogy befagyasztjuk az árakat”, valamint, hogy „a mi rezsicsökkentésünk egészen máshogy fog kinézni”.

Forrás: Youtube

Forrás: Youtube

Illetve szinte minden kapcsolódó megszólalásában elmondja, hogy átverésnek tartja azt, hogy amikor alacsonyabbak voltak a piaci árak a hatóságilag rögzítetteknél, többet kellett fizetni, most pedig, hogy magasabbak, kevesebbet kell.

Teljesen világos, hogy Márki-Zay a jelenlegi, alacsony szinten rögzített, hatósági árak helyett piaci árszabást vezetne be és az áremelkedést üdvözlendőnek tartaná, mert az rákényszerítené az embereket, hogy csökkentsék fogyasztásukat. Ez pedig szükségképpen a jelenlegi rezsicsökkentési program eltörlését jelentené.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje felismerte, hogy a rezsicsökkentési program népszerű, így annak támadásával választókat veszíthet. Erre azonban nem úgy reagált, hogy elengedte programját, hanem, hogy elkezdte azt új, még nagyobb rezsicsökkentésként kommunikálni. Az elmúlt hetekben minden kapcsolódó megszólalásában hazugságnak nevezi azt, hogy eltörölné a rezsicsökkentést, majd „valódi rezsicsökkentésként” felmondja ugyanazokat a – rezsicsökkentéssel ellentétes – paneleket, mint korábban.

Ráadásul új kommunikációs trükkjének sikerében olyannyira hisz, hogy arra most plakátkampányt is indított. Megdöbbentő, hogy egy miniszterelnök-jelölt hogyan nézheti le ilyen mértékben a választókat, hiszen a kommunikációs trükk sikerébe vetett hit feltételezi, hogy Márki-Zay szerint az emberek:

nem értik meg azt a logikai alapvetést, hogy az új tarifaszabályok szükségképpen a régiek eltörlését jelentik,

nem tudják mi a hatósági és a piaci árszabás közötti különbség,

nem fogják felismerni, hogy attól, hogy a rezsicsökkentési program jó nekik, a rezsicsökkentésre keresztelt áremelés nem lesz jó nekik.

Márki-Zay Péter rezsicsökkentésről szóló plakátkampánya egy kommunikációs trükk – szögezte le Hartay Olivér. Hangsúlyozta: a rezsicsökkentési program lényegét a hatóságilag rögzített, alacsony árak jelentik, és teljesen világos, hogy Márki-Zay ehelyett piaci árszabást vezetne be, ami a jelenlegi rezsicsökkentés eltörlését jelentené.

2022Plusz:

A Fidesz-KDNP kormányok visszavásárolták a kommunista-balliberális oldal által korábban elkótyavetyélt stratégiai energiacégeket, ez tette lehetővé a stabil rezsicsökkentést. A baloldal szokás szerint ár alatt, de busás haszon fejében újra eladná e vállalatokat a multiknak, ha a választásokon felhatalmazást kapnának a kormányzásra. Akkor aztán tényleg senki nem értené a „piaci alapú” számlákat, csak azt, hogy  égbe szöknek az árak ismét.

„Hja kérem ez a piac!” – mondaná Gyurcsány Márki-Zay Péter, miközben a tengerparti fövenyen egy kávé mellett a Kajmán-szigetek postáját fogadná. „Tetszettek volna nem minket választani!”

Forrás és teljes cikk: Hartay Olivér/Facebook

Kép: Getty Stock