Ismét terítékre kerülhetnek az Európai Unióban az Oroszország ellen bevezetett szankciók, amelyeknek a tárgyalása során a magyar kormány számára komoly megerősítést jelent a nemzeti konzultációnak az eredménye, mondta a lapunknak nyilatkozó politikai elemző, Deák Dániel, aki hangsúlyozta, hogy a külföldről finanszírozott és külföldi érdekeket teljesítő balliberális oldalra ebben a küzdelemben továbbra sem lehet számítani.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy a január hátralevő része az elhibázott brüsszeli szankciók elleni küzdelemről fog majd szólni, a magyar kormány a nemzeti konzultáció eredményeinek összesítésével komoly támaszt kapott a magyar társadalomtól annak érdekében, hogy képviselje a szankcióellenes álláspontot az uniós tárgyalások során.

„A konzultációt kitöltők száma jóval magasabb, mint bármelyik baloldali párt szavazótábora, ráadásul az  egy irányba mutató 97 százalékos válasz nagyon világos álláspont a magyar társadalom részéről. Mindez azért rendkívül fontos, mert az összes eddigi kilenc szankciós kört egybegyúró uniós jogszabály hatálya január 31-én lejár, így ekkor lesz lehetősége Magyarországnak változást elérnie az unió szankciós politikájában” – fogalmazott az elemző, aki hangsúlyozta, hogy a külföldről finanszírozott és külföldi érdekeket teljesítő balliberális oldalra ebben a küzdelemben továbbra sem lehet számítani, ők a háború kirobbanása óta háború- és szankciópárti álláspontot képviselnek.

„A múlt héten Karácsony Gergely Ukrajnába látogatott, ahol kijelentette: ez a háború nem csak Oroszország és Ukrajna háborúja. Ez kísértetiesen hasonlít arra, amit még a választási kampányban Márki-Zay Péter hangoztatott, miszerint Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Mindez jól jelzi, hogy a dollárbaloldal a megrendelőik elvárásainak megfelelően abban érdekelt, hogy hazánk a kelleténél jobban bevonódjon a konfliktusba. Ez egyértelműen szembemegy a magyar nemzeti érdekkel és a magyar társadalom elvárásával, amely békepárti, és azt akarja, hogy hazánk ne involválódjon a kelleténél jobban a háborús konfliktusba. A doni katasztrófa után 80 évvel ez érthető reakció a magyar társadalomtól, nem akarják, hogy hazánk ismét egy háborús konfliktus része legyen” – szögezte le Deák Dániel.

„Magyarország ugyanakkor az elmúlt hónapokban komoly pénzügyi tartalékot képzett, az ország devizatartalékai történelmi magasságban vannak, amelynek köszönhetően a forint árfolyama is stabilizálódott. Emellett a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben Magyarország már több pénzt spórolt meg a gázköltségeken, mint amennyi pénzt az Európai Bizottság visszatart. Mindez jelentős mozgásteret ad a magyar kormánynak, ezért is fogalmazhatott úgy Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában, hogy Magyarország nem hagyja magát!” – zárta a hét legfontosabb eseményeinek értékelését Deák Dániel.

Forrás és teljes cikk: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: XXI. Század Intézet