Az év eleji intézkedések öt-hat millió embert is segíthetnek, és 1500 milliárdnál is többet jelentenek idén a társadalomnak és a gazdaságnak – erről beszélt a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András az elmúlt két évtized intézkedéseit felvázolva cáfolta a baloldal legtöbbet hangoztatott kritikáit, egyúttal beszélt a tavaszi választások tétjéről is. Részletek.

– A választás közeledtével egyre több szó esik a gazdaság állapotáról. Miként értékeli azokat a baloldali kritikákat, amelyek szerint a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytat?

– Mondják ezt azok, akik gazdaságilag és pénzügyileg tönkretették az országot, és sorozatos megszorításokat hajtottak végre. Lássunk néhány tényt és előrejelzést, vagyis beszéljenek a számok!

A 2020–2021-es gazdasági visszaesés kétszer akkora erejű volt, mint a korábbi világválság 2008–2009-ben. Ennek ellenére tavaly 6,4 százalékkal növekedhetett a magyar gazdaság, idén pedig több mint ötszázalékos bővüléssel számolunk. Hangsúlyozom: egy több éve tartó világjárvány idején. Tudni kell azt is, hogy a magyar gazdaságé a legmagasabb beruházási ráta az Európai Unióban, miközben csökkentjük az államadósságot és a GDP-arányos hiánycélt is. Utóbbi az év végi kormánydöntések nyomán idén 5,9 százalék helyett 4,9 százalék lehet.

– Éppen a hiány az egyik témakör, ami miatt kritika éri a kormányt. A kabinet az év végén 350 milliárdos zárolást hajtott végre, miközben elhalasztott állami beruházásokat 750 mil­liárd forint értékben. A baloldal szerint ez megszorítás. Így vélekedett pél­dául Surányi György is: a volt jegybankelnök kormányzati hibákat és szemfényvesztést is emlegetett.

– Surányi György nyilatkozatában pontosan annyi volt a szakmaiság, mint mackósajtban a brummogás. Emiatt sok szót kár rá vesztegetni. Ellenben a megszorítás kérdésére érdemes részletesen is kitérni. Idézzük is fel a 2008–2009-es válság időszakát! Akkor előbb Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, és külföldi utasításra ők ketten vezényelték le a magyar történelem egyik legbrutálisabb megszorítását. Megemelték a forgalmi adót, befagyasztották a családi pótlékot, elvették a családi adókedvezményt és otthonteremtési támogatásokat, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentették, a táppénzt pedig tíz százalékkal megvágták. Elvették a 13. havi nyugdíjat, és felemelték a nyugdíjkorhatárt. Kivéreztették a közszférát, a közszolgálati dolgozók bérét befagyasztották, megvontak tőlük egyhavi bért, s még országos, általános ingatlanadót is bevezettek. Mindeközben a rezsit tizenötször emelték.

S most pontosan ugyanők, a megszorítások világbajnokai emlegetnek megszorítást. Egyébként nem emlékszem arra, hogy 2008-ban, karnyújtásnyira az államcsődtől Surányi György szemfényvesztésről és súlyos kormányzati hibákról nyilatkozott volna.

A Magyar Nemzet cikkét itt olvashatja el.

Kép: Iriszoffice.hu