Jó esély van arra, hogy a NATO Magyarországra telepítse a DIANA védelmi innovációs programjának több elemét, a végső döntések legkésőbb a nyárig megszülethetnek – mondta az innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak. Palkovics László a szerdán megjelent interjúban közölte, a DIANA három szintből épül fel.

A lebonyolításért felelős diplomáciai főhadiszállást, a különböző koncepciók előremenetelét segítő akcelerátori feladatokat, valamint az egyes technológiák tesztelését lehetővé tevő környezetet valamelyik NATO-tagállamba telepítenék.

Hozzátette, hogy bár sok ország jelentkezett,

jelzésértékű, hogy elsők között Magyarországra érkezik kétnapos terepbejárásra az új típusú biztonsági kihívásokért, egyúttal az innovációért felelős főtitkárhelyettes, David van Weel.

Arra a kérdésre, mi a gyakorlati jelentősége, ha magyarországi bázisa lesz a DIANA programnak, Palkovics László elmondta, a főhadiszállást tekintve diplomáciai, az akcelerátori és a teszttevékenységnek viszont konkrét tudományos és gazdasági haszna is van, hiszen elindít egy olyan folyamatot, hogy más NATO-tagállamokból Budapestre vagy éppen Zalaegerszegre jönnek majd cégek.

A belföldi szereplőknek kiváló lehetőségeik vannak a nemzetközi mezőnyben, ugyanis a NATO által preferált nyolc terület közül az adatvezérelt technikával, a mesterséges intelligenciával, az autonóm eszközökkel és a szuper-számítástechnikával kifejezetten magas szinten foglalkoznak Magyarországon – ismertette a miniszter.

A magyar hadiipar visszaépítésének célja, hogy Magyarország biztonságát, szuverenitását és az európai védelmi képességeit megerősítsék. Óriási összegeket, 400-500 milliárd forintot fordítunk a magyar hadiipar építésére. Mindezek mellett a hadiipar újjáélesztése hozzájárul az ország gazdasági, ipari-technikai fejlődéséhez, az innovációhoz és a munkahely-teremtéshez – jelezte a miniszter.

2022Plusz: Látható, hogy az a baloldali riogatás, hogy Magyarország az oroszok miatt hátat fordítana a NATO-nak most is a szokásos sivalkodás kategóriájába esik. Nem úgy néz ki, hogy a NATO arra várna, hogy Gyurcsányék megvédjék őket a „hűtlenkedő” Orbántól. Sőt! Úgy tűnik hosszú távon is stabil, kiszámítható partnerként számolnak velünk és a magyar kormánnyal!

Forrás, teljes cikk és kép: mandiner.hu