A hétközi kormányülés döntéseiről és egyéb bejelentésekről reggel számolt be a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A fontosabb megállapításokat az Origo alapján összegezzük.

Gulyás elmondta, hogy a kormány áttekintette a februárban meghozott lépések végrehajtását.2021-ben közel 7 százalékos növekedés volt, ilyenre még nem volt korábban példa.A baloldal elvette, míg most visszaadják a 13. havi nyugdíjat, a gyermekesek visszakapják a tavaly befizetett adójukat, a 25 éven aluliaknak nem kell szja-t fizetnie – ismertette a miniszter. A megemelt béreket is februáran fizetik ki – tette hozzá. Mindezzel párhuzamosan 2022-ben nem lesz nagyobb 5 százaléknál a hiány – ismertette a miniszter.

A viharkárokról azt mondta Gulyás, hogy jelenleg felmérik a károkat, és a kormány pluszforrásokat hoz létre a károsultak rendelkezésre. Jövő hét elejére derül ki a károk mértéke, és néhány héten belül megtörténhetnek a kifizetések – tette hozzá.Valószínűleg többmilliárdos kárigénnyel kell szembesülni.

Kérdésre elmondta, a hazai 9 milliárd köbméteres gázszükségletből 5,5 milliárdot Oroszországtól szerezhet be, ha megvalósul a megállapodás az egymilliárd köbméter pluszról.

Egy másik kérdésre reagálva Gulyás kérdésre azt mondta, jogos a pedagógusok igénye a magasabb fizetésre. Azonban egy politikai sztrájkról beszélünk, és törvénytelen sztrájk volt, mert jogerős döntés nem volt – tette hozzá. Azt a tényt nem elismerni, hogy a sztrájk törvénytelen volt, az egy új jelenség – mondta a miniszter.

Évente félmillió forintos pluszterhet jelentene a rezsicsökkentés megszüntetése – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Jó lenne, ha kellő önuralmat tanúsítana a főpolgármester, de írjuk a javára, hogy legalább így vagy úgy bocsánatot kért – mondta Gulyás az Origo azon kérdésére, hogy a főpolgármester azt mondta egy hasonlatban, hogy belefér az, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba.

A hazudott diploma-ügyre reagálva a miniszter ezt mondta:  Az, aki azt állítja magáról, hogy közgazdász és orvos, akkor nem helyes, ha ehhez nem társul diploma. Gulyás Gergely szerint hagyjuk meg Hajnal Miklósnak, hogy elvégezze az érintett egyetemet, és erre ellenzékben jobb lehetősége lenne, mint kormányon. Ráadásul ellenzékben eddig nem sikerült elvégeznie – tette hozzá.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjét érintő kérdésre így reagált: Elfogadhatatlan az a gyűlöletkeltés, amit Márki-Zay folytat, de abban igaza van, hogy Brüsszel számára főnyeremény lenne a baloldal győzelme.

Az adományt fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban – mondta egy másik kérdésre Gulyás Márki-Zay vagyonnyilatkozatával kapcsolatban.

A témában egy másik megállapítása szerint: Mi ellenezzük az egészségügy privatizációját és a magánosítást, amit Márki-Zay Péter vázolt fel. 

Gulyás kérdésre elmondta, folyik egy büntetőeljárás Völner Pál ellen, és erre egy miniszternek semmilyen ráhatása nincsen.Teljesen illetéktelen vagyok ebben a kérdésben, mivel az ügyészség nem tartozik a kormány irányítása alá.

A kormányinfón még két COVID-al kapcsolatos fontos bejelentés is elhangzott: Az egyik, hogy Magyarország is részt vesz a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszer uniós beszerzésében, mert az EMA javasolta a gyógyszer engedélyezését. Egyelőre 50 ezer adagot szerzünk be első körben, ez később tovább növelhető majd. Végül, május 1-ig érvényes marad az oltási igazolvány, utána pedig csak azok fogják elveszteni, akiket tavaly augusztus 1-je óta nem oltottak be a harmadik oltással (de az első kettőt megkapták.)

Kép:MTI