Teljeskörű választási megfigyelési misszió kiküldését ajánlja az április 3-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR).

A péntek este publikált ajánlásában az ODIHR 18 megfigyelő kiküldését javasolja „a választási folyamat heteken át tartó országos szintű követésére, valamint 200 ellenőr kiküldését kezdeményezi a szavazási folyamat követésére” – hozta a Népszavára hivatkozva a Mandiner.

Magyarország a második európai uniós tagállam, ahová a nemzetközi szervezet teljes körű, és nem korlátozott választási megfigyelési missziót tart szükségesnek, először Bulgáriába javasolt hasonlót – emlékeztet a baloldali lap.

A bulgáriai missziót mellesleg nem sikerült megvalósítani, mert az EBESZ tagországai nem tudtak kellő számú megfigyelőt kiállítani a küldetés teljesítéséhez.

Az ODIHR ajánlása annak a szakértői delegációnak a jelentésén alapul, amely január 17-21. között járt Magyarországon, hogy felmérje az igényeket – számol be a Népszava. A küldöttség tagjai több kormányzati és nem-kormányzati szereplővel is találkoztak – írják. Az ajánláshoz csatolt jelentésben az áll: „megbeszéléseik nyomán különösen fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogyan működik a gyakorlatban a módosított választási törvény, a választói regisztráció, a választási adminisztráció, milyen a kampány, beleértve a szavazók megfélemlítését és a szavazatvásárlást, valamint a választásokról szóló médiaközvetítést. Emellett szükségesnek ítélik a kampányfinanszírozás átláthatóságának, a panasz- és fellebbezési eljárás hatékonyságának az ellenőrzését is. Szerintük azt is indokolt tanulmányozni, hogy a népszavazás egyidejű megtartása milyen hatást gyakorol ezekre a szempontokra.”– idézi a jelentést a Népszava.

Áprilisban több fontos választást is tartanak Európában, így Szerbiában és Franciaországban is, ezért valószínű, hogy végül korlátozott missziót sikerül megvalósítani. – hangsúlyozták a Népszavának a szervezet működését jól ismerők.

Január közepén 62 európai parlamenti képviselő levelet írt az ODIHR igazgatójának, azt kérve, hogy a szervezet küldjön teljes körű missziót a magyarországi választásokra. A politikusok azzal indokolták ennek szükségességét, hogy „a voksolás nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint fog lezajlani”. Rajtuk kívül 20 magyarországi NGO is hasonló megkeresést küldött nemzetközi szervezetnek.

2022Plusz: Nyilván senkinek nem fog gondot okozni az ellenőrök érkezése! Jönnek, teszik a dolgukat! Megint az van, hogy a baloldal nem bízik önmagában, ezért már jó előre hisztériát csap, hogy milyen óriási választási csalásra készül itt a kormány! Rohamoznak a baloldali képviselők és Soros alakulatai, az NGO-k. Azt szeretnék előre borítékolni, hogyha nyer a Fidesz, akkor csalt. Ők, akiknek a vezére Gyurcsány Ferenc  2006-ban úgy nyert választásokat, hogy kimondta: Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz…hazudtunk reggel, éjjel, meg este!

Hát igen, reméljük az ellenőrök jobb munkát végeznek az idén, mint annak idején! 

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép:  Sergei GAPON / AF/ mandiner.hu