A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

Eredménytelenül zárult vasárnap a hat ellenzéki párt vezetőinek Márki-Zay Péter delegáltjaival kiegészült tárgyalása az ellenzéki listaállításról – írta meg az ATV. A portál azt is tudni véli, hogy egyetlen mandátum sorsa, valamint Márki-Zay Péter parlamenti státusza jelenti most a legfőbb töréspontot.

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek, amire leginkább azért volt szükség, mert az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában még nem sikerült megegyezniük a pártoknak. A két párt listás helyeinek száma régóta vita tárgya az ellenzéki egyeztetések során, tekintve, hogy az MSZP egymaga annyi listás befutó helyet szeretett volna, amennyit a Momentumnak is kiosztanak, miközben a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP közös javaslata az, hogy összesen legyen annyi befutó helye a szocialistáknak és a Párbeszédnek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

A lap azt írja, január végén született némi kompromisszum a felek között, ekkor a szocialisták már megelégedtek volna hét hellyel a Momentum nyolcához képest, így ha a Párbeszéd esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. A történet most újabb fordulatot vett, mivel

az MSZP és a Párbeszéd delegáltjai nem mentek el a legutóbbi hatpárti egyeztetésre, és a többi pártból érkezett üzenetekre sem reagáltak.

Az ATV továbbá arról is ír, hogy az álláspontok közeledését nehezíti az a befogadó nyilatkozat is, amelyet a Párbeszéd adott Márki-Zay Péternek. Ennek lényege, hogy ha az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a Párbeszéd frakciójában foglal majd helyet. A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

Az országos listákat február 26-án délutánig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, így bő két hete van még a pártoknak arra, hogy megegyezzenek a végleges sorrendről.

Kiemelt kép: Magyar Nemzet