Bár az idő sürget, a baloldal pártjai annak ellenére sem tudnak megállapodni a közös listáról, hogy Márki-Zay Péter lemondott a saját frakcióról és az általa kért három roma politikus szerepeltetése is bizonytalan. A listaállításról szóló tárgyalások egyébként azért állnak, mert Karácsony Gergely főpolgármester, aki egyúttal a Párbeszéd társelnöke is, éppen síel. Mindeközben Schiffer András úgy nyilatkozott: elégedetlen a politikai elit teljesítményével, ezért a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavaz.

Noha szombaton hivatalosan is kezdetét veszi a kampányidőszak, a listákat pedig legkésőbb február 26-ig kell leadni, a baloldal egyelőre képtelen a közös lista összeállítására. Pedig a gyorsaság saját érdekük lenne, hiszen hamarabb juthatnának hozzá a központi kampánytámogatáshoz, hamarabb vásárolhatnák meg a választói névjegyzéket és a Nemzeti Választási Bizottságba is előbb delegálhatnak tagot.

– Az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyezni, ezért nincs még meg a közös választási lista – mondta az Inforádiónak Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Ismert: a szocialisták nyolc helyet szeretnének maguknak, míg a többi párt a Párbeszéddel közösen adna nekik ennyit. A társelnök megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint  a legutóbbi közös listáról szóló tárgyaláson az MSZP–Párbeszéd Karácsony Gergely távolléte miatt nem vett részt, emiatt is csúszik a megegyezés.

Bár Kunhalmi Ágnes nem tért ki rá, a főpolgármester – aki egyben a Párbeszéd társelnöke is – azért nem jelent meg az egyeztetésen, mert a kérdéses időpontban épp síelt.

– Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz, és ez nagy dolog, mert a rendszerváltás óta ennyi, tehát hat párt még nem állított közös listát – közölte az MSZP társelnöke. – Mindazonáltal az MSZP-nek és a Párbeszédnek az a fontos, hogy az előválasztás eredményét tükrözze a listaállítás, mert a népképviselet elve alapján az egyik legnagyobb eredménnyel 852 ezer embert tudtunk leszavaztatni, és az ő véleményüket nem lehet sutba vágni – közölte Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a listaállítás közeledjen a valósághoz és „ne csak politikai szempontok vegyenek részt benne”.

Az MSZP társelnöke felhatalmazás híján azt nem akarta megmondani, mikor folytatódnak az egyeztetések. Szerinte a tárgyalásokra Karácsony Gergely hazaértével „napokon belül vagy záros határidőn belül” sor kerülhet, hiszen tartaniuk kell a közjogi határidőt is.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Bakonyi Ádám

Kép: Kurucz Árpád