„Az EP baloldali többsége példátlan kiváltságokat adna a Soros-szervezeteknek. Elvonná a tagállamok jogkörét, hogy ezek a szervezetek mostantól Brüsszel érdekeiket szolgálhassák, és brüsszeli irányítás alatt álljanak. Az EP ismét egy szokásos baloldali manipulációt támogat”

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésében elítél minden olyan kísérletet, amely a civil szervezeteket és finanszírozási forrásait céljaik, tevékenységi köreik vagy politikai megítélésük alapján próbálja korlátozni – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az 530 szavazattal, 146 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett jóváhagyott jogalkotási kezdeményezésről szóló jelentésben az EP-képviselők mindenekelőtt leszögezték: a civil szervezetek fontos szerepet játszanak az európai demokrácia egészségének fenntartásában, a hatékony szakpolitikák működésében és a jogállamiság megőrzésében.

Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az egyesületek és a nonprofit civil szervezetek működése elé egyre gyakrabban nemzeti szabályok vagy adminisztratív előírások gördítenek akadályt. Kijelentették: ezek az akadályok a több uniós tagállamban már veszélybe került alapvető jogok, így a szólásszabadság és az egyesülés szabadságának korlátozásához is vezethetnek. A korlátozó szabályok miatt több civil szervezet inkább nem is kezd határon átnyúló munkába – írták.

A képviselők határozottan elutasították a civil szervezetek közhasznú jogállásának megtagadását valós vagy vélt politikai tevékenységük alapján, és aggasztónak találták, hogy – mint írták – több tagállamban választott tisztségviselők és állami szervezetek indítottak rágalomhadjáratot és visszaélésszerű pereket civil szervezetek ellen.

Kiemelték: a civil szervezetek működéséhez elengedhetetlen, hogy átlátható és megkülönböztetés-mentes eljárás alapján és európai szintű közhasznú státusz létrehozása révén megfelelő mennyiségű és könnyen hozzáférhető forrás álljon rendelkezésükre.

Az EP jelentésében végezetül a „jogi bizonytalanság felszámolása és egy erős páneurópai civil társadalom kialakítása” érdekében azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy nyújtson be olyan jogszabályjavaslatot, amely megteremti az európai szintű egyesületek és civil szervezetek létrehozásának lehetőségét.

Schaller-Baross Ernő és Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben arra figyelmeztettek, hogy a Soros-szervezeteket törvények fölé akarja emelni az uniós civiltörvény.

Elfogadhatatlannak nevezték az Európai Parlament által megszavazott új „uniós civiltörvény” megalkotását célzó javaslatot, véleményük szerint ezzel ugyanis az EP a jog fölé emelné azokat a magukat civil szervezeteknek nevező nem kormányzati szervezeteket (NGO) is, amelyek a „nyílt társadalom” megvalósításáért dolgoznak. Kiemelték továbbá: a javaslat kötelező uniós szabályokat kezdeményez és egységesítené a tagállami szabályokat a civil szervezetekre nézve.

„Az EP baloldali többsége példátlan kiváltságokat adna a Soros-szervezeteknek. Elvonná a tagállamok jogkörét, hogy ezek a szervezetek mostantól Brüsszel érdekeiket szolgálhassák, és brüsszeli irányítás alatt álljanak. Az EP ismét egy szokásos baloldali manipulációt támogat” – fogalmazott Schaller-Baross Ernő.

Hidvéghi Balázs a szavazás kapcsán kiemelte: semmi sem indokolja, hogy a civil szervezetek bármilyen előjogban vagy kiváltságban részesüljenek. Rájuk is ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk, mint másokra. A civil szervezeteket sem lehet a jog fölé helyezni – mondta a politikus, és hozzátette: nyilvánvaló, hogy az EP a Soros-hálózathoz tartozó szereplőket vonná ki a törvények hatálya alól.

MTI

Címlapkép: Forrás: Amnesty International