Az elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás, a közfoglalkoztatás szerepe csökken.

Noha szezonális alapon januárban átmenetileg valamelyest nőtt a munkanélküliség, éves alapon a foglalkoztatottak száma jelentősen, az első havi adat alapján több mint százezer fővel emelkedett. Elemzők szerint a válság sem rázta meg komolyabb mértékben a munkaerőpiacot.

A munkanélküliek száma 201 ezer fő volt 2022 januárjában, a munkanélküliségi ráta pedig 4,2 százalék, a 2021. november – 2022. januári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 183 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt – tette közzé az adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője kommentárjában kiemelte, decemberről januárra csökkent a foglalkoztatás és növekedett a munkanélküliség, ám ebben leginkább szezonális okok játszottak szerepet, hiszen januárban a foglalkoztatás jellemzően alacsonyabb, mint az előző év decemberében, amit az ünnepek elmúltával kisebb kiskereskedelmi forgalom és ehhez kapcsolódó alacsonyabb foglalkoztatás magyaráz.

Kifejtette, éves alapon a foglalkoztatottak száma jelentősen, a januári adat alapján több mint százezer fővel, míg a háromhavi átlagot tekintve több mint hetvenezer fővel emelkedett, és a munkanélküliségi ráta is érdemben csökkent.

Kiemelte, az elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás, miközben a közfoglalkoztatás szerepe továbbra is csökken.

Összegzésében Regős Gábor úgy fogalmazott, a foglalkoztatás magas szinten állandósul Magyarországon, minimális tartalékok még vannak, azonban ezek mozgósítása és munkaerőpiaci integrációja egyre nehezebb, így amennyiben a munkaerő iránti kereslet továbbra is magas marad, az a munkaerőhiány súlyosbodását eredményezheti.

Forrás és teljes cikk: magyarhirlap.hu

Kiemelt kép: MH