Egy ukrán sportlap a közösségi médiában szólította fel a Ferencvárost, hogy rúgják ki pozíciójából Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőt. A kezdeményezéshez csatlakozott a korábbi ferencvárosi sikeredző, a csapattal három bajnoki címet szerző, Európa-liga és Bajnokok Ligája-főtáblára jutó ukrán Szerhij Rebrov felesége, Anna is.

Az ukrán-orosz háború a sport világában is óriási töréseket okozott, az ukrajnai invázió kezdete óta az orosz versenyzőket, csapatokat sorra zárják ki a különböző nemzetközi sorozatokból. Ennek szellemében a Tribuna című ukrán sportlap nemrég felszólította a Ferencvárost, váljon meg a télen érkezett orosz szakembertől – Blikk.

Követeljük Csercseszov vezetőedző menesztését, aki az agresszor országot képviseli és még mindig nem tett nyilvános bejelentést az ukrajnai orosz invázió ellen. Csercseszov többször is kiállt Putyin és rezsimje mellett. Határozott fellépést követelünk a Ferencváros vezetőségétől. Ellenkező esetben, Ukrajna népe nem bocsátja ezt meg Önöknek

– olvasható magyar nyelven az ukrán lap Instagram-oldalán. Külön pikantériát ad a helyzetnek, hogy a korábbi ferencvárosi sikeredző, a csapattal három bajnoki címet szerző, Európa-liga és Bajnokok Ligája-főtáblára jutó ukrán Szerhij Rebrov felesége, Anna is megosztotta a bejegyzést a maga közösségi oldalán. Nem beszélve arról, hogy az FTC-nek van ukrán labdarúgója is Olekszandr Zubkov személyében, aki a gárda legutóbbi két meccsét kihagyta, mivel a hazájában történtek miatt úgy érezte, nem tudná segíteni csapatát. Szerdán egyébként újra edzésbe állt, s úgy tudni, edző és játékos között nincs feszültség.

A Ferencváros minden dolgozója, sportolója, sportvezetője a békében hisz, a béke megteremtésében a sport fontos szerepet tölt be. Az FTC nem kíván politikai kérdésekkel foglalkozni, azt tanácsoltuk mindenkinek, hogy a sportra koncentráljon

– reagált a Blikk kérdésére nemrég az FTC. A korábban orosz szövetségi kapitányként dolgozó Csercseszov a 2018-as oroszországi vb alatt valóban beszélt arról, hogy jó a kapcsolata Vlagyimir Putyin elnökkel, aki a negyeddöntős szereplést követően Alekszandr Nyevszkij-érdemrenddel tüntette ki a szakembert. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a játékosként szovjet, majd orosz színekben védő korábbi kapus nem orosznak, oszétnak vallja magát – az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétia–Alánia Köztársaság területén született –, s nagyon büszke származására.

Forrás: Blikk / pestisracok.hu; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt