A hírszerzésre különös felelősség hárul a mostani helyzetben, mivel a szolgálatoknak kell felfedniük és elhárítaniuk azokat a szándékokat, amelyek aláásnák Magyarország biztonságát vagy belesodornák hazánkat az ukrajnai háborúba – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető az Információs Hivatal (IH) nemzetközi kapcsolattartást szolgáló új épületszárnyának átadásán hangsúlyozta: a kormány elvárása, hogy a hírszerzés teljesítse ezeket a feladatokat, és részt vegyen az elhárításban. „Az elmúlt évek fejlesztései, a kollégák remek felkészültsége bizakodóvá tehet minket abban a tekintetben, hogy a mai magyar hírszerzés képes ennek a nagyon fontos feladatnak az eredményes végrehajtására” – fogalmazott. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a szomszédos Ukrajnával szembeni orosz katonai agresszió miatt

ma Magyarországon „minden célt, kérdést és feladatot felülír” a biztonság garantálása, ez előfeltétele a szabadság és a szuverenitás megőrzésének is.

Ehhez pedig elengedhetetlen a jól működő hírszerzés. Aláhúzta, hogy az elmúlt négy évben a kormány jelentős mértékben megerősítette a hírszerzést, annak erőforrásait és intézményrendszerét, s rendelkezésre állnak a szükséges költségvetési források a további korszerűsítéshez. Ezzel kapcsolatban az IH kríziskezelő központjának létrehozására, valamint a hírszerző akadémia megalapítására is kitért. Továbbá fontos lépésnek nevezte, hogy a külpolitika, a külgazdasági stratégia és a hírszerzés végre „egységes célrendszerben mozog, egységes eszközrendszert használ”. A miniszter szerint az elmúlt bő egy évtized a válságok kora volt, amikor is rendkívüli sebességgel követték és követik egymást a nagy világpolitikai és világgazdasági változások. Mint mondta, az utóbbi két évben már másodjára bomlik meg az addigi status quo, és arról még csak találgatások vannak, hogy miként fog kinézni az új rend a következő időszakban. „A tény, hogy Magyarország sikeres egészségügyi védekezést hajtott végre, illetve az a tény, hogy 2021 a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb éve volt, mind-mind a hírszerző munkát is dicséri” – mondta, rámutatva, hogy a kormány pontos információkra támaszkodhatott a döntései során.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook/korábbi felvétel