Három intézkedést hozott a kormány a benzinpánik ügyében.

Rendkívüli időpontban, csütörtökön 21:30-kor tartott Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató is jelen volt.

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején rögtön leszögezte, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett, a koronavírusból való kilábalás és az orosz-ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt, ennek visszaszorítására több intézkedést hoztak:

élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop, és fenntartott rezsicsökkentés.

A miniszter kifejtette: Európában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Cáfolta a „minden alapot nélkülöző híresztelést”, hogy nem akarják, vagy nem tudják fenntartani a benzinárstopot, ahogy azt is valótlannak minősítette, hogy az ellátás veszélybe került.

„Helyenként a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot”

– mondta, ugyanakkor a benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyagfogyasztás. Ezért három döntést hoztak:

A 7,5 tonna feletti gépjárművek, kamionok, a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol piaci ára van a gázolajnak. A mezőgazdasági erőgépek kivételt jelentenek, náluk marad a 480 forintos literenkénti ár.

A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben, amikor bűncselekmény valósul meg, indítson eljárást azokkal szemben, akik az ellátás leállásáról közölnek információkat. Azokkal szemben is eljárás indulhat, akik szállításra nem alkalmas tárolókba töltenek benzint.

A rendelet ma este 10 órakor hatályba lép, az ünnepi időszakra kamionstopot rendelnek el.

Hernádi Zsolt: Mindenre van elegendő készlet

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég szerdai közleményéhez képest semmi sem változott.

A Mol finomítói zavartalanul működnek, Százhalombattán teljes kapacitással, a betáplálás zökkenőmentes.

Az Adria-kőolajvezeték is készen áll, ha bármi bökkenő adódna. Ez azt jelenti, hogy készen vagyunk, a Mol-nak van elegendő készlete és kapacitása a teljes magyarországi fogyasztás lefedésére. Ez még akkor is így van, ha elképesztő mozgásokat látunk a forint árfolyamában.”

Hernádi hozzátette: az elmúlt napokban drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma. Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek – mondta Hernádi Zsolt.

Mandiner