Az orosz–ukrán háború elől menekülők éppen azt kérik tőlünk, amit adni tudunk: biztonságot, jól szervezett ellátást, békességet. Mi, magyarok, a békesség oldalán állunk, a háborúból ki akarunk maradni. És nem azért segítünk a menekülőknek, hogy kivívjuk az ukrán vagy a nemzetközi politika és média elismerését, hanem azért, mert ezt diktálja a szívünk – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök.

Hangsúlyozta: amit mostanra – jórészt anyaországi segítséggel – felépítettek: a magyar óvodák, iskolák, templomok, otthonok, azoknak jelentős része a háború miatt kiürülhet. A jajkiáltás elért hozzánk, nemcsak Beregbe, Szatmárba vagy Szabolcsba, hanem Budapestre és az ország legtávolabbi sarkába is.

A jó szó, a szerető odafordulás, a tárgyi, anyagi segítségnyújtás most a túléléshez kell, s azt üzeni: számíthattok ránk.

A menekültek érzik, hogy Magyarország szíve most a magyar–ukrán határon dobog. Ők éppen azt kérik tőlünk, amit adni tudunk: biztonságot, jól szervezett ellátást, békességet. Záhonytól Fehérgyarmatig, Fényeslitkétől Tarpáig mindenhol segítségre szoruló és segíteni akaró emberekkel találkoztam. Beregszászon pedig azért jártam, hogy kifejezzem, akik ott maradnak, éppen olyan fontosak, mint akik eljönni kényszerülnek.

Amit az ukrán vezetés vár tőlünk, az több, mint a szolidaritás, az emberfeletti segítségnyújtás.

Ők azt szeretnék, ha az ő harcuk a mi harcunk is lenne. Mi, magyarok a békesség oldalán állunk, a háborúból ki akarunk maradni. És nem azért segítünk a menekülőknek, hogy kivívjuk az ukrán vagy a nemzetközi politika és média elismerését, hanem azért, mert ezt diktálja a szívünk.

Az orosz agressziót velünk együtt egységesen és határozottan elutasította a NATO és az Európai Unió minden tagállama. A kérdés, hogy mi következik ebből. Kevés olyan ország van, mely egészében le tud mondani az Oroszországból érkező energiáról és élelmiszerekről. Mi, magyarok, bármennyire is törekszünk önellátó képességünk kialakítására, ma még nem tartunk itt.

Én a klasszikus diplomácia eszközeiben és a tárgyalásokban hiszek. Amíg szóba tudunk állni egymással, addig van esély a megállapodásra. Bízom abban, hogy a béketárgyalások előbb-utóbb eredményre vezetnek. Érdek és érték – mindkettőnek helye van, mindkettőt képviselni kell. Az értékek melletti kiállás saját jogos érdekeinket figyelmen kívül hagyva felelőtlenség, az érdekek értékektől független képviselete pedig erkölcstelen. Igazságos béke és biztonság – továbbra is ez kell, hogy legyen a célunk.

Az országgyűlési választásokkal együtt megtartott gyermekvédelmi népszavazás kapcsán kifejtette: A népszavazás a gyermekekről szól, de a felnőttekhez: a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, mindenkihez, akinek fontos az utánunk jövő generáció biztonsága. Ezért bátorítok mindenkit, hogy éljen az állásfoglalás lehetőségével, és vegyen részt a népszavazáson.

Most vasárnap a négy „nem” a lehető leghatározottabb „igen” gyermekeink hosszú távú szellemi-lelki biztonsága mellett.

A küzdelem jobban áll, mint azt sokan gondolják. Az emberek ösztönösen vágynak a gondolat, a szellem szabadságára. Ha rájönnek, hogy ebben korlátozni akarják őket, az ellen fellázadnak. Ami sokáig „jóemberségnek”, toleranciának tűnt, arról mára kiderült, hogy véleménydiktatúrára törekvés, mely nem tűri meg azokat, akik másképp gondolkodnak és másként akarnak élni. A magukat toleránsnak tartók képtelenek elviselni az övékétől különböző véleményeket.

Forrás: MN/Kurucz Árpád

Forrás: MN/Kurucz Árpád

Köztársasági elnökként is arra törekszem majd, hogy az ország határain belül és azon kívül is adjunk teret az egymástól eltérő álláspontoknak, határozottan kiállva a saját értékrendünk mellett, melyet alaptörvényünk világosan és egyértelműen kinyilvánít.

Abban bízom, hogy az aktív elnökség megszólítja majd a jó szándékú embereket. Az életünknek számos, a politikán túlmutató tere van, ahol lehetőségem lesz a magyarok gondolatait, érzéseit, örömeit és aggodalmait még jobban megismerni és képviselni. Rövid távon nekik, ezentúl pedig az Úristennek tartozom elszámolással.

A megválasztott elnök úgy gondolja: sorsdöntő a választás. „Én mindenkit arra bátorítok: vegyen részt az országgyűlési választáson, és alapos végiggondolás után, a közéleti szereplők valós teljesítményére figyelemmel, a lehetséges jelölteket mérlegelve, nemzetünk érdekeit szem előtt tartva húzza be az ikszet.”

Forrás és teljes interjú: Magyar Nemzet/Toóth-Holló Tamás

Kiemelt kép: MN/Kurucz Árpád