A hirado.hu összeállításából megtudhatja, hogy milyen okmányokkal, milyen szabályok mentén zajlik 2022. április 3-án az országgyűlési választás és a népszavazás.

Magyarországon egyfordulós választási rendszer van, tehát a köztársasági elnök által kitűzött napon dől el a 199 fős parlament összetétele. A képviselők mandátuma négy évre szól, de erről lemondhatnak, illetve összeférhetetlenség esetén megfoszthatók a mandátumuktól.

Szavazni a személyazonosság, illetve a lakcím igazolásával lehet, ehhez érvényes személyazonosító igazolványra, útlevélre vagy vezetői engedélyre, valamint lakcímkártyára van szükség.

A koronavírus-járvány miatt a kormány meghosszabbította a 2020. március 11-e után lejárt okmányok érvényességét, így a voksoláson ezekkel is részt lehet venni.

Akinek 2020. március 11-e előtt járt le az okmánya, akár a szavazás napján is igényelhet újat a kormányablakokban és az okmányirodákban.

A választópolgárok személyazonosságuk igazolása után összesen három szavazólapot kapnak:

az egyik szavazólapon a hat országos listát állító párt egyikére, vagy ha nemzetiségi választópolgárként vetette magát névjegyzékbe, akkor nemzetiségi listára,

a másikon egyéni választókerületi képviselőjükre,

a harmadikon pedig a népszavazási kérdésekben voksolhatnak.

Ezenfelül, a rendszerváltás óta elsőként az országgyűlési választással egy időben országos népszavazást is tartanak. A négy kérdésből álló népszavazásról bővebb információt ide kattintva érhet el.

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Szavazni 2022. április 3-án reggel 6 órától 19 óráig lehet.

Azok, akik 19 órakor még sorban állnak, szavazhatnak, de ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja a voksolást. Azok, akik 19 óra után érkeznek, már nem szavazhatnak.

Bővebb információt a hirado.hu portálon olvashatnak.