Süli János a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az országgyűlési választásról és a Paks II fejlesztéséről osztotta meg gondolatait a Vasarnap.hu-val.

A választás eredménye azt tükrözi, – mondja Süli, hogy a magyarok hisznek bennünk, értékelik az elmúlt négy évben végzett munkát, látják az elért eredményeket, és azt, hogy napi, élő kapcsolatunk van a választópolgárokkal.

Jó volt látni a magas részvételi arányt a választókörzetben és országosan egyaránt, ez igen erős felhatalmazást ad a megalakuló kormány számára.

A célkitűzésünk a voksok 60 százalékának megszerzése volt, ezt túl is teljesítettük – de ebbe rengeteg munkát fektettünk. Abban csak titkon reménykedtünk, hogy kétharmadot szerez a Fidesz–KDNP, hiszen az elmúlt időszakban rendkívül összetetté vált a helyzet: rengeteg bizonytalansági tényező jelent meg a koronavírus-járványtól kezdve az energiaár-robbanáson át a háborúig.

A választóknak azt ígértük, hogy folytatjuk az elkezdett munkát.

Ez itt, helyben a két új paksi blokk megépítését jelenti, amit – nem győzöm hangsúlyozni – nem érintenek a nemzetközi szankciók.

Várjuk, hogy eldördüljön a startpisztoly: kivétel nélkül beadtunk minden olyan engedélykérelmet az Országos Atomenergia-hivatalhoz, amelynek pozitív elbírálásával elindulhat a projekt második fázisa, a kivitelezés.

Mi – ahogyan mindig elmondtuk – fel akarjuk építeni az erőművet, hogy megfizethető áron biztosítsuk az áramellátást.

Kiemelte a választási „eredmény számomra azt igazolja, hogy van értelme dolgozni. A kampány során végigjárva a településeket jólesett a személyes biztatás, jó volt látni a régióban a fejlődést.

Az elmúlt négy évben jelentős eredményeket értünk el helyi szinten is – elég a Magyar Falu Programra, a vidéki csokra, illetve az egyéb családoknak járó támogatásokra gondolni.

Forrás: vasarnap.hu/Tóth Gábor

Kiemelt kép: KÉSZ Holding