A miniszter a Kormányinfón jelentette be: lehetővé teszik, hogy a szomszédban folyó háború miatt kiszélesíthessék a veszélyhelyzet jogállását.

A Kormányinfón Gulyás Gergely először is köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson. Három kiemelkedően magas részvétel volt 1990 óta, és mindhárom esetben polgári kormányzás volt: 2002-ben, 2018-ban és 2022-ben a választók 70 százaléka vett részt. Az új kormány erős legitimációval rendelkezik Gulyás Gergely szerint, aki külön köszönetet mondott annak a több mint 3 millió embernek, akik a kormánypártra voksoltak.

Soha egyetlen pártszövetség sem kapott ennyi szavazatot

– mondta.

A május 16-i héten alakulhat meg az új kormány, ekkor fogadhatják el az új kormányzati szerkezetet is – mondta Gulyás. Kocsis Máté lehet ismét a Fidesz frakcióvezetője.

Vészhelyzet, háború, járvány

Jelentősen csökkent a súlyos koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt időszakban – mondta Gulyás. Hangsúlyozta: a koronavírus továbbra is velünk van, a betegség intenzitása azonban csökkent.

A miniszter kifejtette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet május 31-el megszűnik. A kormány viszont az Alaptörvény módosítását kezdeményezi, hogy háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított legyen, ezért kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Meglátják, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessenek.

Több mint 600 ezer menekült érkezett eddig, és a kormány mindent megtesz, hogy aki itt akar maradni, az tudjon új életet kezdeni – mondta a miniszter. A déli határ védelmére 600 milliárd forintot költött a kormány, és 40 milliárd forintot költött a kabinet az ukrajnai menekültekre. Az utóbbi összeg 2 százalékát fizette ki eddig az Európai Unió a miniszter ismertetése szerint. Az ukrán menekültekkel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra arról beszélt: a civilek nagyon komoly segítséget adnak az ukrajnai menekülteknek. Az összes menedékes kérelem 17 ezer volt, és 100 ezren kértek 30 napos tartózkodást – tette hozzá.  A Híd Kárpátaljáért összefogás keretében több mint egymilliárd forint érkezett , a BOK-csarnokban több mint 24 ezer ember fordult meg.

Árstop

A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll – mondta Gulyás. Minden árstopnál döntést hoz majd a kormány, mi legyen a sorsuk, de alapvetően beváltak szerintük, az inflációt mérsékelték. 13% lenne az árstopok nélkül az infláció, ami most 8,6%. A rezsicsökkentés 2, az üzemanyag 1,5%-kal például. Gulyás szerint kormányzati intézkedésekkel továbbra is mérsékelni kell az inflációt. 2022 őszén várható, hogy csökkenni fog az infláció.

Mandiner

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán