A Fórum Intézet aktív építője lesz a dél-szlovákiai társadalmi vállalkozások és társadalmi innovációk ökorendszerének, folytatva és továbbfejlesztve azt a munkát, melyet a régió civil szektorában immár több mint két évtizede elkezdett. Jelenleg egy podcast stúdiót hoz létre somorjai székházában, melyben a témával kapcsolatos beszélgetéseket rögzítenek majd – olvasható a Felvidék.ma portálon.

Április 26-án egy nemzetközi online konferencia keretében mutatja be a társadalmi vállalkozókat és innovátorokat, a fontosabb trendeket régiónkban és a tervezett EU-s támogatási eszközöket a témában. A projekt az INTERREG Szlovákia–Magyarország program támogatásával valósul meg.

A társadalmi innovációk és társadalmi vállalkozások (socin-nek) olyan megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, melyek hatékony válaszok lehetnek napjaink legégetőbb társadalmi problémáira.

Míg Nyugat-Európában az első társadalmi vállalkozások már 30 évvel ezelőtt létrejöttek, a posztkommunista országokban a szektor még gyerekcipőben jár. A fejlődés azonban jól látható, a szektort különböző inkubátorok és akcelerátorok fejlesztik Szlovákiában és Magyarországon, a jogformáló szervek pedig speciális jogi formákat hoztak létre a társadalmi vállalkozásokra.

A szlovákiai magyar közösséget – a projekt első számú célcsoportját – kevés és főleg kis hatáskörű fejlesztési programok érték csak el ebben a témában.

Ennek két okát fogalmazták meg.

Az egyik, hogy a létező országos programok szlovákul kerülnek megrendezésre, a szlovákiai magyar közösséggel nem foglalkoznak mint különálló célközönséggel, ezért kommunikációjuk gyakran el sem jut a magyar potenciális célcsoportokhoz.

A másik okot abban látjuk, hogy a téma egyelőre kevésbé ismert a közösségben, és a lehetséges társadalmi vállalkozók és innovátorok nem is nagyon keresik proaktívan az elérhető szlovák, magyarországi, vagy egyéb külföldi programokat.

A projekt célja, hogy új kommunikációs szolgáltatással podcast (hang és videó) formájában a socin témákról támogassa új ötletek és kezdeményezések létrejöttét, és azokat beépítse a Fórum Intézet és a projektpartner KDMFÜ fejlesztési programjaiba…

Forrás: felvidek.ma

A teljes írás itt olvasható.

(Címkép: shutterstock)