Jelentősen megemelné a benzinárakat Gyurcsány Ferenc pártjának megválasztott országgyűlési képviselője. A DK-s Dávid Ferenc szerint nyár végéig – lépcsőzetesen és „osztott teherviseléssel” – ki kell vezetni az üzemanyagárstopot. A politikus szerint mindenkit be kellene vonni a terhek viselésébe. Dávid Ferenc néhány napja a 25 év alattiak adómentességét támadta – számolt be róla az M1 Híradó.

Fokozatosan ugyan, de meg kell szüntetni az üzemanyagárak szabályozását – emellett érvelt a DK gazdasági szakértője, a párt megválasztott országgyűlési képviselője kedden az ATV-ben. Dávid Ferenc szerint a kormánynak ebben a kérdésben mindenkit be kellene vonnia a terhek viselésébe. Így – ahogy fogalmazott – akár már nyár végére állandósulhatna a magasabb benzinár.

Ez úgy nem működik, hogy a 480-ból most 200 forinttal megemeljük, ezt május közepén sem fogják megtenni, de azt gondolom, hogy ha a nyár végére ki tudnák vezetni egy ilyen osztott felelősséggel, osztott teherviseléssel, akkor be fog állni egy ilyen magasabb benzinár” – fejtette ki.

Csakhogy az emelésre nem lesz feltétlenül szükség: a koronavírus okozta kínai lezárások miatt ugyanis a távol-keleti országban visszaesett a kőolajkereslet. A csökkenő fogyasztás a világpiaci árakra is kedvezően hatott. Vagyis,

miközben szakértők szerint emiatt jó eséllyel továbbra is fenntartható a hazai ársapka, a DK-s Dávid Ferenc a benzinárstop kivezetése mellett kardoskodott.

Alaposan megemelné a benzinárakat Gyurcsány embere – Dávid Ferenc nyilatkozatát így foglalta össze az Origo. A portál emlékeztet: a DK megválasztott országgyűlési képviselőjének nem ez az első ötlete a megszorításokra.

A DK-s politikus szintén az ATV műsorában foglalt állást a gyermeket nevelők személyijövedelemadó-visszatérítésével szemben is. Az intézkedést indokolatlannak nevezve ezután a 25 év alattiak adómentessége ellen érvelt.

Teljesen indokolatlan, hogy a 25 év alatti munkavállalók nem fizetnek személyi jövedelemadót. Miért nem vesznek részt a közteherviselésben?” – tette fel a kérdést.

A Gyurcsány-párti Dávid Ferenc itt nem állt meg, és a szerinte tarthatatlan intézkedések között a rezsicsökkentést is megemlítette.

A baloldal – élén Márki-Zay Péterrel – a kampányban végig az árstopok ellen kardoskodott.

A DK-s Dávid Ferenchez hasonlóan a baloldal volt miniszterelnök-jelöltjénél a rezsicsökkentés, az üzemanyagárak korlátozása, de még az élelmiszerárstop is célkeresztbe került.

Elemzők akkor arra figyelmeztettek: a baloldal politikája ismerős. 2010 előtt ugyanezt Gyurcsány Ferenc képviselte.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt