Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán. Orbán Viktor korábban kifejtette, hogy semmilyen brüsszeli nyomásnak nem fogunk engedni: „Magyarország biztosan nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. Nem enged semmilyen nyomásnak, ami a gázra és az olajra vonatkozó szankciókat illeti Oroszországgal szemben. És ugyan ez igaz a gender-ügyre is”.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a Twitteren közzétett üzenetében azt írta: a brüsszeli testület értesítő levelet küld Magyarországnak szerdán, amelyben hivatalosan is aktiválja az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert.

Olyan problémákat azonosítottunk, amelyek megsérthetik a jogállamiságot Magyarországon, és hatással lehetnek az Európai Unió költségvetésére” – fogalmazott az uniós biztos.

Orbán Viktor: Semmilyen nyomásnak nem fogunk engedni

„Magyarország biztosan nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. Nem enged semmilyen nyomásnak, ami a gázra és az olajra vonatkozó szankciókat illeti Oroszországgal szemben. És ugyan ez igaz a gender-ügyre is” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök április elején megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján, ahol az újságírók a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárásról kérdezték.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az eljárás az újjáépítési alapból kapott pénzekről szól, ha ezt szabálytalanul költi el valaki, akkor a pénzt vissza lehet venni, de Magyarország ebből, mint fogalmazott, még egy fillért se kapott.

„Még ha akartuk volna se tudtuk volna, nemhogy szabálytalanul, de szabályosan sem elkölteni. Sehogy sem tudtuk volna elkölteni, tehát nem egészen értem, mi az eljárásnak az alapja”

– közölte a kormányfő.

Három kérdésben egyértelmű a magyar álláspont

A miniszterelnök azt mondta: látatlanban nehéz válaszolni egy levélre, de három dolog biztosan rögzíthető a magyar állásponttal kapcsolatban.

„Akármi is van abban a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába. Semmilyen nyomásnak nem fogunk engedni. Az is biztos, hogy nem fogunk engedni semmilyen nyomásnak, ami a szankciókat Oroszországgal szemben ki akarja terjeszteni a gázra meg az olajra, mert ez megöli a magyar gazdaságot. És az is biztos, hogy akármilyen nyomásgyakorlás van, a gender-ügyben nem fogunk engedni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt: a magyar kormány a józan párbeszéd híve.

Hozzátette: úgy látja, Magyarország és az európai intézmények között a legnagyobb problémát a gender-ügy jelenti.

Ehhez járult hozzá most a szankciók kérdése is. A kormányfő leszögezte: számunkra az olaj és a gáz kérdése is vörös vonalat jelent.

MTI

Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule