A jogállamisági eljárás kapcsán a tárcavezető kifejtette: ez egy politikai vita, a vádaknak pedig semmi közük a valósághoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg azt a videót, amelyben Richard Quest, a CNN újságírójának kérdéseire válaszol. A téma elsősorban az ukrajnai háború volt, valamint az orosz gázellátás, illetve Magyarország ezzel kapcsolatos álláspontja.

A tárcavezető az interjú elején világossá tette, hogy egy ország gáz-, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. Elmondta, hogy

a gázellátásunk 85%-a és az olajellátásunk 65%-a érkezik Oroszországból, amit az infrastruktúra határoz meg.

„Nem szórakozásból van ez így, ez a fizikai helyzet Közép-Európában” – fogalmazott.

Jelenleg nincs alternatívája az orosz gáznak és kőolajnak

Szijjártó szerint nincsenek alternatív gázforrások, sem pedig alternatív szállítási útvonalak, amik lehetőséget adnának rá, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és orosz gáztól az előttünk lévő néhány évben. A háborús helyzetről Szijjártó azt mondta:

a kormány legfontosabb kötelessége most, hogy garantálják Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Az EU által indított jogállamisági eljárás témája következett ezután, amire Szijjártó a következőket reagálta. Szerint egy politikai vitáról van szó, a vádak pedig hamisak, semmi közük a valósághoz. Mint mondta, a választáson ismét győzelmet arattak, ezt azonban „a brüsszeli liberális mainstream” nem tudja megemészteni.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: Facebook