Két év kényszerkihagyás után, a Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület az idei év tavaszán ismét megrendezte az emlékhadjáratot, melyhez – miként az elmúlt években – most is csatlakoztak az anyaországi katonai hagyományőrzők – írja a felvidek.ma portálon Berényi Kornélia.

Az emléktúra április 29-én, Nagysallón vette kezdetét, a híres nagysallói csata színhelyén, mely a szabadságharc egyik legjelentősebb csatája volt 1849. április 19-én, amikor a magyar honvédek fényes győzelmet arattak az osztrák sereg felett. Ezt követően az emléktúra résztvevői Nyírágón és Kétyen át haladtak, majd az Érsekújvári járásba érkezve Bény és Kéménd községeket érintve járták be a történelmi útvonalat.

Kőhídgyarmaton központi ünnepségre került sor, ami a templom melletti emlékműnél vette kezdetét, majd a régi repülőtéren a győztes gyarmati ütközetet elevenítették fel a katonai hagyományőrzők, Juhász Gyula helytörténész kommentálásával. Megemlékeztek az 1849. április 20-án zajló ütközetről, mely a magyar VII. honvéd hadtest győzelmével végződött.

Április 30-án, Muzsla községben került sor emlékezésre, ahonnan a köbölkúti csata emlékművéhez vonult a csapat. Szőgyénben folytatódott a történelmi visszatekintés Görgei Artúr tábornok szobránál a Csongrády Lajos Alapiskola udvarán. Ezt követően Kisújfalun emlékeztek, majd átlépve a járáshatárt, a Komáromi járásban folytatódott az emléktúra, Bátorkeszin és Madaron keresztül.

A harmadik napon, május 1-jén Paton és Izsán került sor a jeles események felidézésére, majd a délutáni órákban Komárom városába vonult be a hagyományőrző csapat, ahol a Klapka György szobránál tartott az ünnepséget követően az Öregvárban rendezett csatajelenettel fejeződött be a 22. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat.

A rendezvény mindenütt a huszárok, a gyalogság és a tüzérek látványos bevonulásával vette kezdetét. Az önkormányzatok és a kulturális szervezetek fogadták a katonai hagyományőrzők tisztelgését és jelentését, majd közös emlékezésre, koszorúzásra került sor a községekben felállított emlékhelyek előtt. A lovassági és a gyalogsági bemutatóval egybekötve a csapatok felszerelését, ruházatát és harci módszereit Vass László hagyományőrző huszárezredes mutatta be a közönségnek.

Forrás: felvidek.ma/Berényi Kornélia

(Címképen: Tisztelgés Görgei Artúr tábornok szobránál a szőgyéni iskola udvarán- Fotó: Berényi Kornélia)

A teljes írás itt olvasható.