Bush: Egyetlen ember döntése volt a brutális invázió elindítása Irak ellen. Mármint Ukrajna ellen.

Nemrég került fel a Twitterre egy videó, melyben George W. Bush, a korábbi amerikai elnök beszél Oroszországról, az elnyomó orosz hatalomról és a jelenlegi háborús helyzetről.

Bush szerint a fékek és egyensúlyok kiiktatásának egyik eredménye, hogy egy ember dönthetett egy „brutális és indokolatlan  invázió elindításáról Irak ellen”. „Mármint Ukrajna ellen” – tette hozzá gyorsan Bush, aki ezzel valószínűleg az évezred egyik legnagyobb elszólását produkálta.

Ismert: 2003-ban Amerika támadást indított Irak ellen, megdöntve Szaddam Huszein rezsimjét. A támadó háborút preventív csapásként magyarázták, amit a nemzetközi jogtudomány nem tart egyébként jogos önvédelemnek. Hivatkoztak még Szaddám állítólagos vegyi fegyvereire is, ilyeneket azonban az ország lerohanása után nem találtak.

A nyolc évig tartó konfliktus halálos áldozatainak pontos száma nem ismert.

A civil áldozatok az IBC szerint 73390-79999-en lehettek, a WHO 2008. január 9-i jelentése szerint azonban 104 000 és 223 000 között van, a legvalószínűbb becslés 151 000. Az iraki hadsereg áldozatainak pontos száma sem ismert, közelítő értéke a Pentagon szerint 30 000 fő.

Kiemelt kép: Nathan Congleton / TODAY

Forrás: Mandiner