Szerbia magyar gáztározók használatával is erősíteni akarja energiabiztonságát – jelentette ki Aleksandar Vucic, szerb elnök, aki több gazdasági intézkedésben fel kívánja használni a magyar tapasztalatokat.

Ahogy hazánkban, úgy Szerbiában is bevezetésre került tavaly az élelmiszerárstop, így a szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy az visszaszorítsa az inflációt. Mint ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, szintén magyar mintára rögzítette az üzemanyagárakat a következő egy hónapra a szerb kormány. A szerb kabinet célja az emberek életszínvonalának megőrzése, ezért az üzemanyagárak befagyasztására volt szükség.

A szerb elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel való hétvégi konzultáció után kijelentette: kisebb atomerőművek kiépítésén gondolkodnak, amellyel biztosított lehet az energiaellátás – írta a Kurir.rs. Aleksandar Vucic szerint hatalmas befektetésekre lesz szükség a közeljövőben, hogy megteremtsék a szilárd energiaipar alapjait. Önállóan is működő modulokból álló erőművekben gondolkodnak, hiszen a szerb elnök szerint ezek bármikor képesek elegendő elektromos áramot biztosítani az ország számára, nem beszélve arról, hogy így senkitől sem függnek majd a szerbiai lakosok.

Aleksandar Vucic továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy hatalmas jelentőséggel bír az, hogy van egy olyan barátunk mint Magyarország, amely megengedi azt, hogy Szerbia gáztartalékainak egy részét nála tárolják. „Hazánkban jelenleg 162 millió köbméter, Oroszországban pedig 123 millió szerb gáz van. A napi fogyasztásunk ötmillió köbméter, de télen ez tizenötmillió. Ezért is fontos, hogy legyen még egy hely, ahol tárolni tudjuk a gázt” – magyarázta a szerb államfő, majd hozzátette: „már tervben van egy tároló megépítése Szerbiában.” Elmondása szerint egy olyan kéréssel fordult Magyarországhoz, hogy a magyar tárolókban háromszáz- és ötszázmillió köbméter gázt tudjanak tárolni, mert így egy esetleges gázelzárás esetén is biztonságban lesz az ország.

Mint kiderült, a földgáz áráról, a behozatal mennyiségéről, és az ellátásbiztonságról tárgyal a héten Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szerb államfő a szerb Pink televízió vendégeként elmondta, erre a beszélgetésre csütörtökön, vagy pénteken kerül majd sor, Szerbia számára pedig az Oroszországból érkező gáz mennyisége, és az ár lesz kulcsfontosságú kérdés. Aleksandar Vucic a polgárokat leginkább érintő áramdrágulás kérdéséről is szót ejtett. Elmondta: a villanyáram árának emelése elkerülhetetlen, de nem egyik napról a másikra fog történni.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Koszticsák Szilárd