A rakpart után a Lánchídról is kitiltaná az autósokat Karácsony Gergely. A főpolgármester egy sajtótájékoztatón azt mondta: szólnak érvek amellett, hogy a Lánchídon csak buszok és kerékpárosok közlekedjenek. A baloldali főpolgármester szerint minimális a forgalom a Lánchídon a többi hídhoz képest, a közösségi közlekedés viszont használja. A tervekkel azonban több szakmai szervezet sem ért egyet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára elmondta, hogy velük a Lánchíd autósforgalmának lezárásáról nem konzultált Karácsony Gergely főpolgármester. Az ügyvezető főtitkár ezt azért tartja furcsának, mert a létezik egy fővárosi turisztikai kerekasztal – aminek pont az a lényege, hogy azok a szervezetek, amelyek a fővárosi turisztikai életben otthon vannak és próbálják meg kulturálttá tenni. Ezt a testületet nem hívták össze, pedig ennek a kerekasztalnak az elnöke a mindenkori főpolgármester-helyettes.

A Lánchíd lezárása azért jelenthet problémát – főleg a csoportos turisták vonatkozásában –, mert vannak úgynevezett városnéző túrák” – fogalmazott Dittel Gábor.

Ezeken a városnéző túrákon a turistákat – miután kiszálltak a hajóból – végigviszik a főváros legszebb pontjain, és az alagút és a Budai Vár pont ehhez tartozik. Ha pedig ilyen fontos pontokat lezárnak, akkor az autóbuszokkal való közlekedés bonyolulttá válna – tette hozzá.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára a pesti alsó rakpart lezárásával kapcsolatban elmondta, hogy nem világos, hogy a főváros vezetése miként képzeli el pontosan ezt a kérdéskört. Az alsó rakpartnál rengeteg hajó áll, amiket ki kell szolgálni, vagyis a hajókhoz el kell juttatni nemcsak az utast, hanem az utast kiszolgáló személyzetet, ételeket, italokat. A kérdés az, hogy ezt hogy fogják majd megoldani.

Dittel Gábor azt is elmondta, hogy a Lánchíd és a pesti alsó rakpart lezárásával kapcsolatos szakmai érveknek létezik egy írásos, autóbusz-stratégiai anyaga is, amit több szervezet készített el, és többek között ezt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal fogadott el. Ebben a dokumentumban pedig a szakértők leírták, és javaslatot tettek azokra a helyekre, amelyeken problémás a megállás.

A szakértő szerint érdemes lenne a főváros vezetésének legalább egyszer leülni, és végiggondolni, amit a turisztikai szervezetek mondanak, vagy elolvasni amit adnak, és ennek megfelelően szakmai döntéseket hozni.

Teljesen jogos a zöldítés, a környezetvédelem, de mellette van idegenforgalom is, ami bevételt hoz ahhoz, hogy a környezetvédelem még magasabb szinten működjön – hangsúlyozta Dittel Gábor.

Forrás és kép: Hirado.hu