Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón ad tájékoztatást a kormány legfrissebb intézkedéseiről.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy két ülést is tartott a kabinet a megalakulása óta. Először döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll, emellett a gazdasági következmények is súlyosak – hangsúlyozta a miniszter.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, ez fegyveres veszélyt Magyarországra nem jelent, de humanitáriust igen, sok menekült érkezik hazánkba. A gazdasággal kapcsolatos gondokat is szaporították az események. A háború időszakában is válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot. A miniszter kifejtette, hogy a választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány úgy döntött,

péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvezményes tankolást a benzinkutaknál.

Tehát csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy kedvezményesen tankoljanak Magyarországon, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Máshol többszörösére nőttek a rezsiárak

Gulyás Gergely rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, Magyarország fenn tudta tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Gulyás szerint a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni, mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében – mondta a miniszter.

Az extraprofit-adók

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy extraprofit-különadók érkeznek. Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre, mondta a miniszter.

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítik. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél a miniszter szerint, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjék.

  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el.
  • Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el – ez főként a Molt érinti.
  • A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forint,
  • A telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint,
  • A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot forintot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),
  • A légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el,
  • Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

Nagy Márton miniszter kifejtette, hogy nem profitot vessznek el, hanem extraprofitot.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetet már megelőzően egy fokozott védettséget rendelt el a kormány, „ezt fenn fogjuk tartani”. A miniszter leszögezte,

ha a helyzet megkívánja, akkor a magyar honvédség és rendőrség képes arra, hogy hazánk határát megvédje.

Az extrapofitadókkal kapcsolatos egyeztetésekre vonatkozó kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta a Magyar Nemzetnek: tegnap járt a Bankszövetségnél, ma reggel találkozott az energiaszektor képviselőivel. Beszámolt a kormány döntéseiről, okairól.

A családtámogatásra a jövő évi költségvetésben is annyi pénz áll rendelkezésre, mint az idén – biztosított Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezek az intézkedések és a költségvetés egyensúlya is fenntartható.

A extrapofitadókkal hasonló intézkedések egy alkalommal már kiállták az EU jogi próbáját, ez ügyben pert nyertünk – hangsúlyozta Gyulás Gergely. Olyan eszközöket vonunk el, melyek már az EU előtt is kiállták a próbát.

Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit

Az olajembargóval kapcsolatban kijelenette: alapvetően fenntartással voltunk a szankciós politika iránt. Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit, de az európai egység érdekében minden olyan szankciót hajladók vagyunk támogatni, melyek jobban fájnak Oroszországnak, mint Európának – fogalmazott Gulyás, hozzátéve, hogy Budapest szerint az olajembargó nem tartozik ebbe a kategóriába.”

„Hogyan garantálja a kormány, hogy az extraprofitadót ne az emberek fizessék meg?”

Ezek az extraprofitadók nem adnak okot áremelésre, hiszen a megnövekedett haszonból vesz el a kormány, vagyis az extraprofitból

– mondta Gulyás Gergely. Ha azonban azt látja a kormány, hogy az emberekkel próbálják megfizettetni a nagyvállalatok ezt, akkor „az ellen fel fognak lépni” – szögezte le.

Gulyás Gergely a katára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a cél az, hogy a kata bevezetésekor ismertetett kormányszándék érvényesüljön. A katát a kisvállalkozóknak találta ki a kormány, ezért a cél az, hogy ezt az adózást visszaszorítsa a kormány arra a területre, amelyre azt létrehozta.

Tájékoztatást adott arról is, hogy az Európai Tanács elnöke beszélt Orbán Viktorral a napokban és a miniszterelnök leszögezte, bennünket a vezetés ellátás érint, ezért csak akkor lehetséges támogatni a szankciókat, ha a vezetékes szállításnál az nem érvényesül.

A köztársasági elnök lengyel útja rendkívül sikeres volt

A Heti TV kérdésére válaszolva Novák Katalin lengyelországi útjáról Gulyás Gergely elmondta:  a köztársasági elnök útja rendkívül sikeres volt. Bár most a megszokottnál élesebb az a nézetkülönbség, annak kapcsán, hogy milyen álláspontot kell elfoglalni Oroszország ügyében. Gulyás hozzátette: van és maradt is vita köztünk, de felhívva a figyelmet arra, hogy hosszú távon az EU-ban kizárólagos szövetségesként számíthat egymásra a két ország.

Szlovákia esetleges, Oroszország általi fenyegetettségét a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem látta megalapozottnak. Úgy fogalmazott:

nincs közvetlen fenyegetés a NATO-tagországokat illetően Oroszország részéről.

A gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni

Az EU külső határait a lehető legerősebben meg kell védeni – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a gabonapiacon most minden fölöslegre érdemes lecsapni. Egyetértett azzal, hogy a gabonaszállítmányok eljuttatása kiemelt fontosságú a válságövezetekbe, amennyiben már elláttuk saját szükségletünket.

Egyetlen majomhimlős eset gyanúja sem volt Magyarországon

Magyarországon még egyetlen bejelentés sem érkezett majomvírus-gyanús helyzetről – erősítette meg kérdésre válaszolva.

A legalacsonyabb bevételű cégeknél nem lesz magasabb a különadó

Az extraprofit rendeleti formában kerül beszedésre, hogy minél gyorsabban tudjanak lépni – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy éves összegeket fognak beszedni.

Nagy Márton elmondta, hogy a 100 milliárd forint bevételű vállalkozások 2,7 százalékos adókulcsa 4,1, százalékra módosul, a 30-100 milliárd forint bevételű vállalatoké 0,4-ról 1 százalékra és az 500 millió és 30 millió forint közötti adókulcs változatlanul fog maradni.

700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba

Nagy Márton továbbá ismertette, hogy az az extraprofit-különadóból idén 900 milliárd forint bevételt remélnek, ebből 700 milliárd kerül a rezsicsökkentési és 200 milliárd forint kerül a hovédelmi alapba. Emellett még egyéb adóbevételekre is számítanak. A védelmi alapokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta: lesznek olyan kisebb tételek, így a jövedékiadó-emelés vagy a cégautók adóztatása esetében, s ez egészíti ki a bevételeket.

Navracsics Tibor felel a kormányban a területfejlesztésért

– jelentette ki Gulyás.

Nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához

Az, hogy a szomszédos országokban háború folyik, senkinek nem nehezíti meg a nyelvvizsgáját, így most már nem engedhető el a középfokú nyelvvizsga a diplomához – szögezte le Gulyás. Elmondta: Csák János miniszterként esetleg másképpen szabályozhatja ezt a kérdést, ám a kormány álláspontja az, hogy a 21. században a diplomához elengedhetetlen a középfokú nyelvvizsga.

Meg kell erősíteni a honvédséget

Az alapba befolyt összeget a haderőfejlesztésre költenék, nem pedig a honvédelem, és a minisztérium fenntartására.

Sajtókérdésre válaszolva, miszerint lehet-e az olajembargó helyett büntetővám? – Gulyás Gergely kifejtette, hogy ennek az ötlete egyelőre nem merült fel, és ennek uniós jogi nehézségei is vannak.

A pedagógusok szakszervezetének felvetésére, hogy válasszon ki a kormány egy tárgyalófelet számukra, Gulyás Gergely elmondta, hogy kampány lezárult,  a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni, a kormány örömmel fogadja a tárgyalás ötletét.

Forrás: hirado.hu / MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán