Magyarország felgyorsítja a paksi atomerőmű bővítését és a napenergia-beruházásokat is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Indiában.

Szijjártó Péter Delhiben a közmédiának nyilatkozva közölte: annak érdekében, hogy Magyarország fel tudja gyorsítani a napenergia-beruházásokat, csatlakozott az indiai, francia alapítású Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, amelynek célja, hogy a tagországaiban hozzájáruljon a napenergia felhasználását elősegítő technológiák és beruházások végrehajtásához.

A miniszter közlése szerint indiai tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy

EGY NAGYON KOMOLY ENERGIAELLÁTÁSI VÁLSÁGSOROZAT FELÉ HALAD A VILÁG,

és az elkövetkezendő időszakban azok az országok tudhatják majd magukat biztonságban, amelyek a saját maguk által használt energiának legalább egy jelentős részét maguk állítják elő.

„Ezért, ahogy Indiában is komoly hangsúlyt fektetnek a nukleáris energiára, úgy mi, Magyarországon is felgyorsítjuk a paksi atomerőmű építését, hogy az 2030-ra már kereskedelmi üzembe állhasson, és felgyorsítjuk a napenergia-beruházásainkat is annak érdekében, hogy a nukleáris és a napenergia együtt kiadja azt a helyzetet, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-előállítás 90 százaléka már karbonsemleges legyen” – mondta.

Szijjártó Péter – aki csütörtökön Delhiben egy indiai-magyar üzleti fórumon vett részt – kitért arra is: India rendelkezik a világ hatodik legnagyobb gazdaságával, és elképesztő gazdasági növekedést tudott felmutatni az elmúlt években.

A magyar gazdaság is profitált ebből a gyors indiai növekedésből, hiszen számos nagy indiai vállalatcsoport hajtott végre komoly beruházást Magyarországon;

TÖBB EZER EMBERT ALKALMAZNAK MÁR, ÉS A MAGYAR VÁLLALATOK IS EGYRE NAGYOBB SIKEREKET ÉRNEK EL AZ INDIAI PIACON.

Kiemelte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom „hatalmas rekordot” döntött meg azzal, hogy a történelem során először közelítette meg az 1 milliárd dollárt – egy 26 százalékos növekedést követően.

Forrás: Origo.hu

Kiemelt kép: FORRÁS: MTI/ROSTA TIBOR