Kép: Novák Katalin/Facebook

„Probléma megoldva!” – írta George Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) pártelnöke a Facebook-oldalán közzétett fotó mellé, melyen az látható, hogy immár román nemzeti színekre van festve a torockói Székelykő csúcsán található egyik jelzőkő, és egy román lobogót is hozzáerősítettek.

Mint ismeretes, múlt szombaton Novák Katalin köztársasági elnök a páratlan épített örökségéről nevezetes Torockót is felkereste erdélyi magánlátogatása keretében, és egyúttal a község fölött magasodó Székelykőre is feljutott. Erről több fotót is közzétettek – az egyiken az államfő a magyar nemzeti színekre festett csúcsjelző kő mellett áll.

Mint ismeretes, a magyar köztársasági elnök erdélyi magánlátogatása, illetve egyes kijelentései heves reakciókat váltottak ki román kormányzati illetékesek, politikusok és véleményformálók részéről. Az ellenszenv fokozásában és a gyűlöletkeltésben élen járó AUR vezetője most ilyen módon próbált „elégtételt venni”. Egyébként a népszerű turisztikai célpontnak számító Székelykőn található csúcsjelző évtizedek óta egyfajta etnikai „disputa” tárgya: hol magyar, hol román színekre festik. Túrázók szerint nagyrészt piros-fehér-zöldben „pompázik”.

Forrás: Kronikaonline.ro