Nagyszabású történelmi drámával adózik a nemzeti összetartozás napján Trianon emlékének az M5. A Magyarországot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának körülményeit bemutató A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében június 4-én este lesz látható a közmédia kulturális adóján.

A történelmi Magyarország számára a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak: 1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. Az Apponyi Albert vezette küldöttségnek mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit a szigorú feltételekkel szemben: így született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.

Apponyi Albert gróf felszólalásának 100. évfordulóján, 2020-ban dokumentumfilm készült a történelmi jelentőségű szónoklatról, amelynek producere Kálomista Gábor, főszereplői Rátóti Zoltán és Dánielfy Zsolt színművész. Az 50 perces alkotást a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 22:20-tól tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna.

A film célja, hogy emlékeztessen arra, hogy a magyarságnak szembe kell néznie fájdalmas történelmi múltjával, továbbá, hogy a jövő generációjának megmutassa, hogyan akarták tönkretenni egy igazságtalan döntéssel az országot 102 évvel ezelőtt.

A közmédia valamennyi csatornája tematikus műsorfolyammal készül a nemzeti összetartozás napjára, amelynek részletei már elérhetők a Médiaklikken!

Forrás: hirado.hu

Fotó: ma7.sk