Iszlamisták vonultak a német nagyváros utcáin kalifátusért kiáltva.

Az iszlám kalifátus létrehozásáért tüntettek a becslések szerint több mint ezren Hamburg belvárosában a hétvégén, a demonstrálók pedig azért vonultak az utcára, mert szerintük a média az összes, Németországban élő muszlimot radikális iszlamistának állítja be, amely szerintük nem fedi a valóságot.

Csak úgy zengett a belváros az „Allahu akbar” kiáltásoktól, a demonstrálók molinóin a kalifátus kikiáltását szorgalmazták.

A megmozduláson részt vett a Hizb ut-Tahrir csoport jogutódja, a Muslim Interaktiv is, előbbi szervezetet Németország még 2003-ban betiltotta, annyira radikális nézeteik voltak.

Andy Grote, vezető hamburgi politikus a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a Muslim Interaktiv egy, az új generációs muszlimok szervezete, amely a közösségi médián keresztül juttatja el radikális üzeneteit a Németországban élő muszlim fiatalsághoz.

A szervezet tagjai csúcsminőségű videókat szerkesztenek, profi videókat csinálnak, hogy nagyobb legyen az érdeklődés irántuk, így minél szélesebb körben tudják terjeszteni a radikális üzeneteiket.

Grote felidézte, a szervezet tagjai még októberben megpróbálták elfoglalni Hamburg utcáit, a hatóságok az incidens óta keményen fellépnek az iszlamisták akciói ellen.

A hatóságok kezdeményezésére egyes közösségi oldalaikat letiltottuk, több tagjuknál házkutatást tartottunk és büntetőeljárást indítottunk” – fogalmazott Grote.

A politikus arra figyelmeztetett, a Németországban élő muszlim fiatalok fogékonyak még mindig a radikális nézetekre, a felmérések szerint a 15 év körüliek 45,8 százaléka gondolja úgy, hogy az iszlám teokrácia a legjobb kormányzási forma, kétharmaduk szerint a Korán szabályai fontosabbak, mint a törvények.

Mandiner.hu

Borítókép: Iszlamisták tüntetése Hamburgban
Forrás: X/Screenshot