Az évközi, kiegészítő nyugdíjemelés mértéke 3,9 százalék lesz, amely januárig visszamenőleg jár – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Mediaworks Hírcentrumával.

Az évközi kiegészítő emelést összesen nyolc hónap után számítják ki. A júliusban esedékes nyugdíj már magasabb összegű lesz, s a januártól júniusig tartó időszak hat hónapjának növelése is megérkezik.

A kiegészítő emelés ezeken túl a februárban folyósított 13. havi nyugdíj után is jár, így áll össze a nyolc hónap – tette hozzá Tállai András.

A folyósítás a megszokott módon történik, vagyis aki bankszámlára kérte az utalást, annak július 12-én írják jóvá a summát, aki postai úton kapja meg a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi ki az összeget postás.

A kiegészítő emeléssel a 2,6 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít egy hónap múlva az államkincstár – mondta.

Közölte: az infláció első nyolchavi tényadata alapján dönt a kormány arról, hogy szükséges-e a nyugdíjakat tovább emelni.

Ha kell, az esztendő végén, novemberben újra kapnak emelést az idősek, szintén a teljes évre. A 13. havi nyugdíj jövő februárban érkezik majd – mondta az államtitkár.

A jövő év elején 13. havi nyugdíj címén több mint 370 milliárd forintot kaphat kézhez együttesen az érintett közel 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy – közölte.

Forrás: vasarnap.hu

Kiemelt kép: MTI