Petőfi szobor, Haraszti


Ismét megrongálták híres költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát a szlavóniai Harasztiban. A műalkotásban szerencsére nem keletkezett kár, a talapzatán lévő márvány borítást viszont apró darabokra törték.

Haraszti főterén 2014. március 15-én állították fel legismertebb költőnk, Petőfi Sándor kültéri mellszobrát. A hazaszeretetéről is ismert szabadságharcos bronzból készült mását Hunyadi László marosvásárhelyi szobrász készítette a helyi református egyház kérésére. A közadakozásból megépült szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848-49 hőseiről.

A horvátországi magyarság ezen nemzeti emlékhelye tavaly február közepén a vandalizmus áldozatává vált. A több mint félmázsás műalkotást a rendőri nyomozás szerint egy helyi lakos (K. M.) ledöntötte talapzatáról és a kövezeten hagyta. A műalkotásban szerencsére nem keletkezett kár, csak a talapzat rongálódott meg. A szobrot aztán sikeresen visszaillesztették méltó helyére, így a helyi magyarságnak volt hol ünnepelnie március 15-ét.

A hét végén viszont újra garázdálkodott a vandál, a szobor szerencsére ép maradt, de talapzatának a márvány borítását apró darabokra törte, így ismét felújításra szorul.

Csiszár Norbert, a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke elmondta, hogy a rendőrség a bejelentés után azonnal intézkedett, és az állítólagos tettest a helyszínen el is fogta, mint kiderült, ismét K. M.-ről van szó, aki egyelőre tagadja a vádat.

Forrás és kép: Kepesujsag.com