Kínos magyarázkodásra szorulhat a következő napokban Katarina Barley, miután egy ülésen olyat állított, amelyről kiderült hogy hazugság. Az emberek ezután össztüzet zúdítottak a német politikusra – számol be az esetről a V4NA.

Heves vita alakult ki az Európai Parlamentben a napokban a Lengyelországnak nyújtott uniós támogatások kérdésének tárgyalásakor. A baloldali képviselők az ülésen arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy továbbra is akadályozza meg a Lengyelországnak nyújtott pénzügyi támogatásokat. Dominik Tarczyński lengyel képviselő a vita során szóváltásba keveredett az Európai Parlament alelnökével, aki a legnagyobb szószólója annak, hogy minimalizálni kell a támogatásokat, amelyeket Lengyelország és Magyarország kapna.

Tarczyński – aki a lengyel kormánypárt politikusa – felidézte Katerina Barley alelnök két évvel ezelőtti megjegyzéseit: “Szeretném megkérdezni, igaz-e, hogy azt mondta, hogy Lengyelországot ki kellene éheztetni anyagilag? Csak jelezze a fejével, hogy igen vagy nem. Ön használta ezeket a szavakat? Tisztában van azzal, hogy hogyan hangzanak Lengyelországban, egy olyan országban, ahol az emberek éhen haltak a németek tettei miatt? Tudja-e értékelni, mit érezhetett sok lengyel és zsidó, akik a háború alatt a németek kezétől éheztek, amikor ilyen szavakat hallott?” – kérdezte a politikus a német alelnöktől.

Barley a válaszában határozottan visszautasította a vádakat és tagadta, hogy valaha is használta volna az “éheztetni” kifejezést a lengyelekre utalva. “Milliószor elmondtam már, nem, soha nem mondtam ilyet. Akkor használtam a szót, amikor a magyarországi korrupcióra utaltam” – hárította a vádakat a német alelnök. Ahogy azonban a vita felvétele kikerült az internetre, a kommentelők felhívták a figyelmét a német politikusnak arra, hogy hazudott a parlamenti ülésen. Mint kiderült, 2020 októberében egy német rádióinterjúban tette ezeket a megjegyzéseket, amelyben nagyobb nyomásgyakorlásra szólított fel Lengyelországgal és Magyarországgal szemben. Barley az uniós támogatások visszatartására és konkrétan pénzügyi “kiéheztetésre” szólított fel. Az egyik kommentelő – aki belinkelte az ide vonatkozó rádiós interjút – megjegyezte, hogy Katarina Barley alelnök rasszista kijelentést tett és bocsánatot kell kérnie a lengyelektől azért, amit mondott, és azért, hogy nyilvánosan hazudott erről.

Egy másik kommentelő egy sokatmondó fotómontázzsal üzent az Európai Parlament német alelnökének, amelyhez azt írta: “tudjuk, hogy az az álma, hogy éhen haljon minden lengyel (kivéve talán a lengyel származású német beosztottakat). De voltak elődök is”

Élvezik, hogy az EP-ben az emberek gúnyos hazugságokat mondanak a lengyel népről és ezeket a hazugságokat igazságként adják tovább a világnak? – tette fel a kérdést egy másik lengyel felhasználó.

Forrás: V4NA

(Címképen: A kis hazudós. Fotó: Northfoto)