Gyurcsány Ferenc totális ellenállást hirdetett, az egykori kormányfő még radikálisabb, az alkotmányosság kereteit próbára tevő kormányellenes stratégiára készül – Tóth Erik szerint így foglalható össze a Demokratikus Koalíció elnökének a párt önkormányzati képviselőinek országos tanácskozásán elmondott beszéde. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese úgy véli, Gyurcsány egyértelművé tette: a legerősebb baloldali pártként a DK fogja a jövőben a passzátszelet fújni.

Gyurcsány Ferenc az áprilisi, történelmi mértékű balliberális vereség óta kereste az alkalmat arra, hogy megadja az ellenzék szimpatizánsai és politikusai részére a következő négy év programját

– nyilatkozta lapunknak Tóth Erik, a Demokratikus Koalíció elnökének közösségi oldalán közzétett bejegyzésére reagálva. Az egykori kormányfő a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőinek szombati, országos tanácskozásbeli felszólalását osztotta meg a nyilvánossággal. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese szerint a beszédnek két fontos, de ki nem mondott üzenete volt:

az első, hogy a legerősebb baloldali pártként a DK fogja a jövőben a passzátszelet fújni. A második, hogy még radikálisabb, az alkotmányosság kereteit próbára tevő kormányellenes stratégiára készül az egykori kormányfő, beszédének egy pontján ugyanis ellenállást hirdetett, radikális programelemekről fantáziált.

Egy biztos, a cél továbbra is az, hogy egyetlen domináns szereplő maradjon a kormánykritikus térfélen, a Demokratikus Koalíció – szögezte le Tóth Erik.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc az elmúlt évek DK által vezérelt ellenzéki politikájának az alappilléreit mondta el, ennek része a kormánnyal szembeni totális ellenállás megerősítése is. A DK ugyanis 2011-es alapítása óta egyszerű receptet követ:

tudatosan, mindig a Fidesz–KDNP politikájának homlokegyenest ellentmondó álláspontot képvisel.

Vagyis a jövőben is marad a migrációpárti, föderális Európai Uniót támogató, a rezsicsökkentést „hülyeségnek” tituláló hangnem, ami az ellenzék bukásainak egyik legmeghatározóbb oka volt – emlékeztetett.

Azzal kapcsolatban, hogy a DK elnöke kijelentette, rendszerváltást akar, Tóth Erik elmondta: a pártelnök így akar megalapozni azoknak a mind jogi, mind politikai értelemben vállalhatatlan ellenzéki terveknek, amelyek már a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően is szembementek a demokrácia és a jogállam működésének alapelveivel. – Az egyszerű többséggel történő alkotmányozás továbbra is a balliberális program részét képezi, hiszen azt Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként kifejezetten támogatta, a rendszerváltás, mint politikai üzenet pedig ezeknek a törvénytelen aktusoknak ágyaz meg – magyarázta a kutatási igazgatóhelyettes.

Nagy a káosz az ellenzéki térfélen, ezt mutatja többek között, hogy a magát politikai nagyvadnak tartó Karácsony Gergely nemrég arról beszélt, hogy „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra” – idézte a főpolgármester szavait Tóth Erik. Az elemző szerint bizonyos értelemben megmosolyogtató, hogy Gyurcsány szerint a választók rosszul döntöttek: az ellenzéki koalíció a választás estéjén atomjaira hullott, azóta pedig a kormányzóképességet még annyira sem tudják felmutatni, mint korábban. A DK a Momentumnak esett a fővárosban, a dominanciaharc miatt azonban fontos fővárosi ügyek kerültek parkolópályára, a tehetetlen főpolgármester pedig egy újabb DK-s helyettest kapott a nyakába.

Forrás és kiemelt kép: Magyar Nemzet